45-годишен вратар ще подобрява рекорди на Световното в Русия

Някакво проклятие тегне над най-успешния национален отбор в Африка, когато става въпрос за световни първенства. Най-успешен е разбира се само на континентално ниво, но пък сега проклятието бе разчупено. Става въпрос за Египет. Отборът е абсолютен рекордьор по титли на Черния континент – цели 7. Участвал е обаче само два пъти на световно първенство – през 1934-та и 1990 г.

През 2018-а – 28 години по-късно от последното си участие Египет отново ще е на Мондиал. Отборът си гарантира участие на шампионата в Русия кръг преди края на квалификациите.

Част от отбора, ако всичко е наред разбира се, ще бъде вратарят Есам Ел Хадари. Абсолютен титуляр в квалификациите.  Ел Хадари има изиграни 155 мача за националния отбор на Египет и всъщност е капитан на отбора. Няма никакво основание да си помислим, че няма да бъде част от състава на Мондиала.

И ако всичко е наред, и се опази от контузии, Ел Хадари ще стане най-възрастният футболист, играл някога на световно първенство. През лятото на 2018-а той ще бъде 45 години. Така ще изпревари досегашния рекордьор – друг вратар, колумбиецът Фарид Мондрагон, който на миналото Световно в Бразилия игра на 43 години и подобри рекорда на легендарния камерунец Роже Мила, който бе на 42 на Мондиал ’90.

Иначе Есам Ел Хадари отдавна се е превърнал в институция за ещгипетския национален отбор. Със 155-те си мача той е на 3-то място във вечната ранглиста по брой мачове за Египет. Дебютира за отбора в далечната вече 1996 г. Печелил е Купата на Африка 4 пъти – 1998, 2006, 2008 и 2010 г. В последните 3 случая е избиран и за най-добър вратар на турнира влизаки в идеалния му отбор. Има и един финал в африканския континентален турнир, на който ,спокойно можем да кажем, че именно Ел Хадари закара Египет. А именно финала от тазгодишното издание на турнира, когато 44-годишният вратар спаси 2 дузпи на полуфинал с Буркина Фасо.

Иначе на клубно равнище в момента той играе в Саудитска Арабия, в Ал-Тааун. Кариерата му обаче е преминала основно в единия от грандовете в родината му и най-титулуван отбор в Африка – Ал-Ахли (8 пъти клубен шампион на континента). Общо 12 години между 1996-а и 2008-а, в които той е 8 пъти шампион на Египет и триумфира 4 пъти в Шампионската лига на Африка. Има и един сезон в Европа, в швейцарския Сион.

Сега за първи път ще играе и на световно първенство.

Вашият коментар