25 години от един от най-впечатляващите рекорди в леката атлетика

На 27 юли се навършват точно 25 години от поставянето на един от най-впечатляващите, а и вече най-старите световни рекорди в леката атлетика. В скока на височина при мъжете. Точно на тази дата през 1993 г. в испанския град Саламанка кубинецът Хавиер Сотомайор скача точно 245 сантиметра – рекорд, който остава неподобрен и до днес.

Всъщност Сотомайор е световен рекордьор не от 25, а от точно 30 години.

Да, кубинецът определено е най-добрият атлет в тази дисциплина за всички времена. Трите най-добри скока в историята са именно негови. През 1988 г., отново в Саламанка, той поставя световен рекорд като скача 243 см, които също остават неподобрени до днес. През 1989-а в Сан Хуан (Пуерто Рико) прави корекция и постига нов рекорд с 244 см. И 4 години по-късно вече стига и заветната кота от 245 см.

Но какво прави Сотомайор толкова специален и нещо повече от другите.

Самият Сотомайор, който днес вече е на 50 години, вярва, че е характерната му собствена техника.

„Променях последната крачка, която се предполага, че трябва да бъде най-къса от последните три. На практика за мен тя бе най-дълга. Често променях посоката на крака“, коментира след години Сотомайор.

Заради по-особената си техника Сотомайор променял реда на шпайковете си, с което също се отличавал от конкурентите си.

Проблемът бил, че техниката му работела само на сухо. На мокра писта имало реална опасност да се подхлъзне. И може би точно това е причината на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. да остане само със среброто след излелия се дъжд.

Оказва се обаче, че като малък Сото, както на галено го нариат в родината му, имал сериозен страх от височина.

„На 10 години имах страх от височините. На 14 започнах да се убеждавам, че мога да стана голям скачач. От тогава си поставих амбициозни цели. И страхът се преодолява с практиката. С треньора ми лека полека преодоляхме страха от височини. Вече като професионалист, за да приключа окончателно и да убия страха, скочих с парашут“, обяснява кубинският атлет.

25 години рекордът на Сотомайор остава непокътнат. Двама атлети се приближиха до него в последните години. Катарецът Мутаз Баршим дори изравни стария рекорд от 243 см през 2014-а. Същата година скочи и 242 см и няколко пъти 241 см, които повтори и през 2015-а. Украинецът Богдан Бондаренко, пък скочи 242 см, също през 2014-а и два пъти по 241-а през 2013-а. През последните два сезона Баршим, пък е стигал максимум до 240 см и изглежда има спад в постиженията, но въпреки това  Сотомайор е убеден, че рекордът му някой ден ще бъде подобрен.

И признава:

„В този ден, няма да празнувам и да се радвам. Но съм убеден, че някой ще ме надмине и когато това стане, няма да съм първият, но ще направа всичко възможно, за да поздравя този, който го постигне. Ако е Баршим, имам контактите му. Ако е друг, ще направя всичко, за да го намеря. Животът ще продължи по същия начин и ще продължа да бъда горд от това, което съм постигнал и което не е само световният рекорд“.

А то е олимпийски златен медал от Барселона 1992 и сребърен от Сидни 2000. Два световни титли и два сребърни медала от световни първенства и още четири златни, един сребърен и един бронзов от световни първенства в зала.