Фелпс: Все още съм дете, но едва ли някой може да понесе толкова болка

На Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а за пореден, но и последен път героят беше Майкъл Фелпс. Най-титулуваният спортист в историята преодоля себе си, показа, че дори и в най-тежките моменти просто трябва да бъдеш най-добър, независимо какво ти коства това.

Представяме ви едно интервю с най-големия точно преди Олимпийските игри:

Майкъл Фелпс приема представителите на медиите в залата за пресконференции на легендарния отбор по американски футбол на университета в Аризона. Бледоликият от Балтимор и изгорял от слънцето на Запада, където се премести в края на 2014-а за интоксикация. Преследвайки личното си спасение той отново се озова във водата. За да стигне до Олимпийските игри. След много тежка лична криза Рио де Жанейро е финалната дестинация за най-титулувания спортист на Олимпийски игри за всички времена.

– Можете ли да обясните защо подготовката за Олимпийските игри през 2012-а беше толкова лоша за вас?

– Не исках да тренирам. Не исках да бъда там. Нямах никаква цел. Чувствата и очакванията ми се предопределяха ден за ден. Ако се събудех сутрин и се чувствах прекалено уморен, за да стана от леглото, просто изключвах будилника и заспивах отново. Когато изляза изляза извън Балтимор, излизах. Правех каквото си поисках.

– Трудно ли беше да си върнете желанието да плувате след 8 златни медала през 2008-а?

– Това беше част от проблема. Питах се: „Сега какво е предизвикателството?“. Но имаше и нещо друго, нещо, което убиваше желанието ми да продължа със спорта.

– Какво ви мина през главата, когато бяхте арестуван в полицейското управление заради това, че сте шофирали пиян през 2014 г.?

– Няма много неща, които могат да ми минат през ума в такъв момент. Бях се насрал и бях прекалено ядосан на себе си. Знаех каква ще бъде развръзката и исках само да изляза от полицейското управление.

– Вашият треньор Боб Бауман казва, че ако не сте претърпели тази криза, то животът ви е щял да бъде в опасност. Вярвате ли в това?

– Кой знае. Никога няма да разберем отговора.

– Милионер, известен, свободен… Какво ви попречи да се почувствате напълно реализиран в този период между 2008 и 2014 г.?

– Понякога се чувствах щастлив. Имах възходи и падения. Мисля, че търсех начин да приключа с кариерата си като плувец и да започна нов живот.

– И какво научихте?

– Научих да гледам себе си и да откривам кой съм всъщност. И да бъда щастлив с това какъв съм. Да се освободя от тежестите, които сам съм си поставил през целия си живот, които също така предизвикваха това чувство на неудовлетвореност. Неща като връзката с баща ми. Носех на плещите си багаж, от който обаче успях да се освободя и да открия, че не се нуждая от него. Това ми позволи да се върна там, където ми харесва да бъда и да се наслаждавам на нещата, които в действителност обичам.

– Какво означава да бъдете щастлив със самия себе си?

– Да погледна в огледалото и да се почувствам щастлив от това, което виждам. На много хора им е трудно да го направят, но аз не бих променил нищо.

– Приписвате нещастието си на баща си. Какъв беше проблемът?

– Отгледан съм от самотна майка в къща пълна с жени. Дължа всичко на тях, защото те ме въведоха в плуването. Но спрях да споделям много неща с баща си в момент, в който се нуждаех от това. Не исках да продължавам да се питам „какво щеше да е, ако…?“. Исках да говоря с него, исках да спорим, исках да имам този човек, който да мога да прегърна от време навреме. Баща ми и аз бяхме много упорити и твърдоглави хора. Имах нужда да прекъсна тази безизходица. Най-накрая мисля, че успяхме да изградим прятелство. Мисля, че в момента се чувстваме удобно един с друг, тъй като редовно сме във връзка. Това беше една гигантска стъпка в правилната посока.

– Чувствате ли се по-добър човек, по-добра личност?

– Същността ми е същата. Продължавам да бъда дете! Все още се виждам като дете. Същият съм като от една реклама, в която с казва „Не искам да порасна, аз съм голямо дете“. Винаги се смея, винаги се старая всичко да минава по възможно най-добрия начин. Животът ми премина в басейна. Там се чувствам добре и съм признателен за това. Това са преживявания, които са ми помогнали да преодолея съществени пречки в живота. Трудно е да се обясни. Сега има неща, на които не обръща внимание. Преди поемах ненужен товар, без да си давам сметка за това. Сега обаче се чувствам много по-свободен. Не се чувствам толкова ограничен.

– Играехте професионално покер. Продължавате ли?

– Играех карти дълго време. Сега има по-важни неща за мен.

– Подготвен ли сте да промените живота си след Рио?

– Да. Никол, моето момиче и аз. Преминахме през неща заедно, израстахме заедно. Роди ни се първото дете и това е нещо, към което се стремяхме от известно време. Ентусиазиран съм, че синът ми ще може да види последните ми състезания на Олимпийски игри. Това е много специално и за двамата и ще пазя този спомен завинаги.

– Поставили ли сте си някакви цели, след като спрете с плуването? Къде се виждате след десет години?

– Животът ми винаги е бил базиран на цели. И винаги ще бъде така, независимо във или извън басейна. Сега съм концентриран върху плуването на Игрите. И в момента, в който приключа ще настъпи моментът, в който ще прелистя страницата и да помисля какво следва. Ако знаех какво ще се случи след десет години, щах да спечеля купища пари, но не мога да предсказвам бъдещето.

– Не си правите планове?

– Планът ми е да бъда със сина, дотолкова, че да мога да го гледам как расте. Да бъда част от неговия живот. Извън това би ми харесало да продължа с проекта за създаването на най-добрия бански в света; и да продължа да уча децата да се чувстват сигурни във водата. Децата са моята страст и искам да прекарвам много време в различните учебни заведения. Мисля, че точно там се показва истинският Майкъл Фелпс.

– Физически тялото ви не е е същото, както през 2008-а и 2012-а. Как обаче ще отговори съзнанието ви в Рио?

– Винаги съм бил достатъчно добър, когато е време са състезания. Това е, което най-много ми харесва в спорта. Боб Бауман, моят треньор ме е научил да плувам във всички стилове и във всякакви ситуации, но накрая всичко зависи от мен. Продължаваме да тренираме, за да усвоим този резерв от енергия, който ти позволява да достигнеш до лимита на силите си.

– Какво казахте на Бауман, когато решихте да се върнете?

– Говорихме. Показах му, че съм готов да надскоча себе си, на постигна неща, които не съм постигал. Да се изправя срещу пречките, срещу които не съм искал да с изправям. Боб не би ми и позволил да тренирам в противен случай. В кариерата се съм опитвал да правя нещата по много и различни начини. Едни се получаваха, други бяха епични провали. Щом сме решили да се завърна, значи е, защото съм готов да дам възможно най-доброто. И това е старият ни начин, начинът на Боб. Мисля, че и заради отново се наслаждавам на плуването и отново съм щастлив.

– Как преценявате разхода на енергия на вашата възраст?
(Фелпс е само на 31 г., но това си е преломна възраст за плувец и по-късно ще стане най-възрастният златен медалист в индивидуална дисциплина на плуването на Олимпийски игри)

– Единствената разлика е, че трябва да обръщам повече внимание на възстановяването. Работя повече извън басейна, стоя повече във ваната с лед след тренировка, правят ми повече масажи, като цяло – грижа се повече за себе си. Не се възстановявам, както преди. Тялото много повече ме боли, уморявам се много повече, трябва да бъда много по-внимателен и да обръщам повече внимание на посланията, които ми изпраща тялото. И храненето… Вече не ям боклуци, храня се здравословно. Много по-здрав съм от преди.

– Какво чувствате след почти 30 години опит в басейна?

– Водата беше част от живота ми през цялото време, докато намеря мястото си, където да се чувствам комфортно. Там се чувствам естествено. Тя е част от мен самия.

– Как приемате огромната тежест, която е стоварена върху Вас? Изглежда, че пред вас са поставени само две алтернативи – злато или провал.

– Очакванията понякога може да ви помогнат, понякога може да ви навредят. Но никой не може да ми окаже по-голямо напрежение, отколкото аз самия.

– Има ли все още някакво предизвикателство, което да предизвиква вълнение у вас и да искате да преодолеете?

– Ще бъде фантастично да стана първият плувец, който печели златен медал на повече от 30 години в индивидуална дисциплина (вече знаем, че това се случи). Единственото, в което мога да се закълна е, че през тези месеци се готвех и готвех по възможно най-добрия начин. А за 2012-а не беше така. Тогава не заслужавах да спечеля нито на 100 м бътърфлай, нито на 200 м съчетано. Не работех толкова здраво, колкото трябва. Другите се работиха повече от мен и заслужаваха повече от мен златото. Ако аз се бях подготвил по този начин…

– Защо, според вас, никой не е печелил златен медал след 30 г.?

– Защото идва един момент, в който хората спират да обичат плуването или просто вече не могат. Не знам обаче дали е имало други хора толкова целеустермени и обсебени като мен. Ако нещо ми влезе в главата, няма нещо, което да може да ми се изпречи на пътя. Целите, които съм си поставил за това лято са нещо толкова огромно… Не знам дали има хора, които са готови да поемат толкова много болка, което аз преживях в процеса на подготовка.

– Съществува ли някакво съперничество между вас и Юсеин Болт кой ще е в центъра на вниманието на тези Олимпийски игри?

– Какво съперничество? Ние не сме съперници! Не ме интересува кой ще е по-голямата звезда от двамата. Състезавам се през всичките тези години, защото исках да се състезавам. Славата идва, след като бяга бързо или плуваш бързо. Ако за него има повече слава, ще бъда радостен. Изобщо не ме притеснява. Това, което той прави е невероятно. Да бъдеш най-бързият човек в света в продължение на 8 години… Работил е много по-здраво от всички останали, не си представям някой да бяга по-бързо. И той изглежда се забавлява от всичко, което прави и това е най-важното. След всяко състезание се шегува с всички. Да видиш, че някой се наслаждава на това, което прави… това е, което искаме да виждаме в спорта. Това е, което децата трябва да виждат. Хората да се забавляват.

Източник: Ел Паис    

1 285 thoughts on “Фелпс: Все още съм дете, но едва ли някой може да понесе толкова болка”

 1. I must express my gratitude for your generosity in support of people that require guidance on your matter. Your real commitment to getting the solution around appeared to be quite informative and have really allowed individuals much like me to get to their desired goals. Your personal helpful instruction means a lot a person like me and substantially more to my colleagues. Thanks a ton; from all of us.

 2. I am only writing to make you be aware of what a magnificent encounter my cousin’s daughter went through checking your web page. She discovered such a lot of details, which include what it’s like to possess an ideal teaching mindset to get the others without hassle know precisely certain very confusing subject matter. You undoubtedly exceeded our own desires. I appreciate you for distributing those good, trustworthy, informative and unique guidance on your topic to Lizeth.

 3. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to learn, but I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair should you werent too busy looking for attention.

 4. There are some attention-grabbing closing dates on this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as effectively

 5. I found your blog site on google and verify a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN News Reader. In search of ahead to studying extra from you afterward!?

 6. I抎 have to examine with you here. Which is not one thing I normally do! I take pleasure in studying a put up that will make individuals think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 7. I抦 impressed, I must say. Really not often do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the difficulty is something that not sufficient people are speaking intelligently about. I’m very glad that I stumbled across this in my search for one thing relating to this.

 8. That is the proper blog for anybody who desires to find out about this topic. You understand a lot its nearly hard to argue with you (not that I really would want匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 9. Aw, this was a really nice post. In idea I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.

 10. I truly wanted to make a brief remark so as to appreciate you for the fantastic techniques you are sharing on this website. My extended internet look up has now been recognized with good quality content to talk about with my great friends. I would say that most of us website visitors actually are unquestionably endowed to live in a fine website with very many wonderful people with very helpful guidelines. I feel rather happy to have seen your weblog and look forward to many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 11. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you develop into expertise, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Massive thumb up for this blog put up!

 12. Nice post. I be taught one thing tougher on totally different blogs everyday. It is going to always be stimulating to learn content material from different writers and practice a little something from their store. I抎 prefer to use some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 13. I wanted to post you the tiny note to help say thanks a lot over again for these pleasing things you’ve contributed in this article. This has been certainly generous with you to grant publicly all that most people might have marketed as an e-book to make some money for themselves, principally considering that you might well have done it if you considered necessary. Those guidelines likewise worked to become a easy way to comprehend some people have the identical dream the same as my own to find out significantly more around this condition. I know there are thousands of more pleasant opportunities ahead for many who look over your blog post.

 14. It抯 exhausting to search out educated folks on this matter, but you sound like you already know what you抮e speaking about! Thanks

 15. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that’s needed on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 16. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to learn, but I really thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix when you werent too busy in search of attention.

 17. After examine a couple of of the weblog posts on your web site now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will likely be checking back soon. Pls check out my web page as effectively and let me know what you think.

 18. You made some respectable factors there. I seemed on the internet for the issue and found most individuals will go together with along with your website.

 19. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you grow to be experience, would you mind updating your weblog with more particulars? It’s extremely useful for me. Big thumb up for this blog submit!

 20. I am typically to blogging and i actually recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and hold checking for brand new information.

 21. Hiya! I simply would like to give an enormous thumbs up for the nice data you will have here on this post. I shall be coming again to your blog for extra soon.

 22. I must show some thanks to you for rescuing me from such a situation. Just after looking throughout the search engines and obtaining proposals that were not beneficial, I was thinking my entire life was over. Living without the presence of answers to the issues you’ve resolved by way of your entire review is a serious case, and the ones that could have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your blog post. The natural talent and kindness in dealing with every item was tremendous. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a subject like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thanks a lot very much for your impressive and sensible guide. I will not hesitate to suggest the sites to any person who needs and wants assistance about this situation.

 23. My wife and i ended up being quite joyful when Emmanuel managed to deal with his reports through your ideas he was given while using the web site. It is now and again perplexing just to possibly be releasing helpful tips which men and women have been selling. We really see we have the blog owner to thank for this. The type of illustrations you have made, the easy website menu, the friendships you will make it easier to create – it’s all powerful, and it’s really letting our son and the family reckon that that concept is fun, and that is exceptionally vital. Thank you for everything!

 24. I not to mention my friends appeared to be looking at the excellent guides from your web site while unexpectedly I had a terrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. My boys are actually so very interested to see all of them and have in effect honestly been enjoying these things. We appreciate you actually being quite accommodating as well as for pick out such superior information millions of individuals are really eager to learn about. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 25. I am just writing to make you know what a perfect experience our child experienced reading through your web site. She came to understand a good number of details, most notably how it is like to have a great helping character to let most people without difficulty master chosen grueling topics. You undoubtedly did more than our expectations. I appreciate you for giving these beneficial, dependable, informative and fun tips on that topic to Emily.

 26. My wife and i got excited when Michael managed to round up his basic research through the entire ideas he discovered from your web page. It is now and again perplexing just to always be giving freely solutions that many people could have been trying to sell. So we consider we have got the blog owner to appreciate for that. The specific illustrations you’ve made, the straightforward website navigation, the friendships your site help to instill – it’s got everything superb, and it’s really making our son in addition to us feel that the article is fun, which is seriously serious. Thanks for the whole thing!

 27. I simply wanted to construct a brief word to be able to appreciate you for these precious solutions you are posting on this website. My time-consuming internet research has at the end been honored with incredibly good information to talk about with my relatives. I would say that we site visitors actually are very much lucky to be in a remarkable community with very many marvellous professionals with great advice. I feel truly grateful to have used your entire web page and look forward to plenty of more entertaining minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 28. I’m just commenting to make you be aware of of the really good experience my wife’s girl undergone using your site. She noticed some things, which include what it’s like to possess an excellent coaching mood to get a number of people smoothly know certain very confusing topics. You undoubtedly did more than readers’ expectations. Thank you for producing those interesting, healthy, informative and even cool tips on this topic to Emily.

 29. I would like to get across my respect for your kindness supporting those who actually need assistance with this particular subject matter. Your personal dedication to passing the message along was particularly significant and have really enabled workers much like me to reach their dreams. This valuable tutorial denotes a great deal a person like me and somewhat more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

 30. I am glad for commenting to make you understand of the incredible discovery my cousin’s princess had reading through your blog. She discovered too many issues, most notably what it is like to possess an incredible helping mindset to have folks easily learn about chosen problematic subject matter. You undoubtedly surpassed my expectations. Many thanks for presenting the important, dependable, explanatory and also cool tips about your topic to Tanya.

 31. A lot of thanks for each of your effort on this web page. My daughter loves working on research and it’s easy to see why. A number of us know all relating to the lively ways you create informative information on your web site and as well as recommend contribution from others about this subject matter so my simple princess is now being taught so much. Have fun with the rest of the year. You’re the one carrying out a splendid job.

 32. My spouse and i felt absolutely thrilled that Louis could conclude his reports through the precious recommendations he had through the web site. It is now and again perplexing just to happen to be releasing helpful tips which often men and women might have been selling. We really fully grasp we have got you to thank for this. All of the explanations you made, the simple site menu, the relationships you can make it easier to engender – it is most terrific, and it’s making our son and the family recognize that the idea is satisfying, and that is particularly pressing. Thanks for the whole lot!

 33. I simply needed to say thanks yet again. I’m not certain the things I would’ve used in the absence of the type of points documented by you about my industry. Completely was the challenging situation in my circumstances, however , seeing the very professional manner you treated the issue made me to weep for contentment. I am happier for this guidance and thus hope that you realize what a great job that you are carrying out instructing the mediocre ones with the aid of your webblog. I am sure you’ve never come across any of us.

 34. My wife and i were really delighted Albert managed to finish up his basic research with the ideas he acquired from your site. It’s not at all simplistic to just possibly be releasing things which usually the others have been making money from. We really understand we have the blog owner to appreciate because of that. The type of explanations you made, the simple blog navigation, the friendships your site assist to promote – it’s got everything terrific, and it’s letting our son in addition to our family recognize that this concept is entertaining, and that’s tremendously essential. Thank you for everything!

 35. I just wanted to jot down a quick word in order to say thanks to you for these precious tips you are sharing here. My incredibly long internet investigation has at the end of the day been rewarded with pleasant concept to talk about with my classmates and friends. I ‘d mention that we readers are rather fortunate to live in a wonderful site with many special individuals with interesting strategies. I feel quite happy to have come across your entire web site and look forward to tons of more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 36. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily spectacular chance to read from this site. It really is so great and full of amusement for me personally and my office fellow workers to visit your web site particularly three times a week to study the newest secrets you have. And definitely, I am also at all times pleased for the brilliant guidelines you give. Selected 3 facts in this posting are certainly the best we have ever had.

 37. I wanted to develop a simple word so as to appreciate you for some of the splendid tactics you are posting at this site. My prolonged internet investigation has finally been rewarded with extremely good tips to talk about with my visitors. I ‘d tell you that we website visitors are unquestionably lucky to exist in a fabulous website with so many lovely people with good points. I feel truly blessed to have encountered your webpage and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thanks once again for a lot of things.

 38. Thanks so much for giving everyone a very spectacular chance to read articles and blog posts from this website. It’s always very awesome and stuffed with a lot of fun for me and my office fellow workers to search your site particularly three times weekly to study the newest tips you will have. Of course, I am just actually happy with the special hints you serve. Some two tips on this page are undeniably the finest we have all had.

 39. I and my buddies have been reading through the nice guides on your web blog then instantly got a terrible suspicion I never expressed respect to the web site owner for those techniques. Most of the guys had been certainly glad to learn all of them and have in effect actually been tapping into these things. Thank you for genuinely very helpful and for considering certain magnificent topics most people are really eager to be aware of. Our own honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 40. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant chance to read in detail from this web site. It’s always so brilliant and packed with a great time for me and my office co-workers to visit your blog at a minimum thrice weekly to learn the newest secrets you have. And indeed, we’re always happy considering the awesome opinions served by you. Some 1 areas in this article are clearly the finest we have had.

 41. I truly wanted to send a brief comment to thank you for these stunning secrets you are writing at this site. My prolonged internet look up has finally been honored with excellent tips to go over with my colleagues. I would tell you that many of us website visitors are truly blessed to dwell in a magnificent place with so many awesome individuals with helpful advice. I feel pretty lucky to have seen the web site and look forward to some more fabulous times reading here. Thanks once more for a lot of things.

 42. Thanks a lot for giving everyone remarkably spectacular possiblity to read in detail from this site. It’s always so amazing and packed with a great time for me and my office colleagues to search your blog at minimum three times in 7 days to read through the new guidance you have. Not to mention, I’m actually astounded concerning the beautiful opinions you serve. Some two areas on this page are definitely the most effective I’ve ever had.

 43. Thank you so much for providing individuals with an extremely pleasant possiblity to discover important secrets from this blog. It is often very lovely and also full of fun for me and my office peers to visit your site at the least 3 times per week to learn the newest issues you have got. Of course, I’m just certainly happy with all the astounding methods served by you. Certain two ideas in this post are absolutely the most effective we have ever had.

 44. I am just writing to let you be aware of of the remarkable discovery my girl encountered viewing your site. She came to understand plenty of things, most notably how it is like to possess an awesome coaching nature to have the rest effortlessly fully understand selected multifaceted subject matter. You really surpassed my expected results. Many thanks for churning out these precious, trustworthy, edifying and also easy thoughts on this topic to Mary.

 45. Thanks so much for giving everyone remarkably wonderful chance to check tips from this web site. It’s usually very excellent and full of amusement for me personally and my office friends to visit your website minimum 3 times in a week to read the fresh tips you have got. Not to mention, I am at all times satisfied considering the excellent tactics you give. Some 1 ideas in this article are rather the most impressive I’ve had.

 46. Needed to draft you this little bit of observation in order to give thanks yet again on the marvelous strategies you’ve contributed in this article. This has been remarkably generous with people like you to provide without restraint all that a number of us could have distributed as an e book to end up making some profit on their own, even more so considering the fact that you might have tried it in the event you considered necessary. Those advice additionally acted to be a easy way to recognize that many people have a similar zeal much like my very own to grasp whole lot more with reference to this matter. I am certain there are many more fun occasions up front for folks who examine your website.

 47. I must show some appreciation to this writer for bailing me out of this crisis. Just after checking throughout the the web and seeing basics which were not helpful, I figured my entire life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve resolved by way of your good guide is a critical case, as well as the ones which might have negatively affected my career if I hadn’t come across your blog post. Your own training and kindness in taking care of every part was helpful. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks very much for this reliable and sensible help. I will not think twice to suggest your blog to any person who needs and wants assistance about this subject matter.

 48. I wish to express my affection for your kind-heartedness for folks who require help with in this topic. Your special dedication to getting the solution along appears to be especially informative and have always allowed individuals much like me to achieve their objectives. Your entire useful guidelines signifies a lot to me and a whole lot more to my fellow workers. Many thanks; from each one of us.

 49. I wish to get across my affection for your kindness supporting those people that have the need for help on that field. Your personal commitment to getting the message across appeared to be incredibly interesting and have really helped women like me to arrive at their objectives. Your personal invaluable hints and tips implies a lot to me and additionally to my office colleagues. Best wishes; from all of us.

 50. A lot of thanks for your own efforts on this web page. Kim takes pleasure in managing investigation and it is simple to grasp why. I learn all relating to the dynamic form you create important guidance through this website and increase contribution from the others about this area of interest plus our favorite child is now understanding a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You’re doing a brilliant job.

 51. I together with my guys were found to be reading the great items from your site while before long I had a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those tips. These young boys came totally thrilled to read through all of them and have certainly been loving those things. We appreciate you genuinely considerably accommodating as well as for selecting certain excellent subject matter most people are really desirous to know about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 52. I and my guys appeared to be analyzing the nice pointers on your site and so all of the sudden got a terrible feeling I had not thanked the site owner for those techniques. All the young men are actually so stimulated to see all of them and already have in truth been taking advantage of them. Appreciation for getting well considerate as well as for utilizing variety of beneficial useful guides millions of individuals are really needing to discover. My very own sincere regret for not saying thanks to earlier.

 53. I simply needed to thank you very much again. I do not know the things that I could possibly have taken care of in the absence of the entire solutions discussed by you concerning that industry. It had been a very troublesome crisis for me, however , discovering a specialised way you handled it forced me to cry over contentment. I am just happier for this assistance and have high hopes you find out what a great job that you are carrying out teaching the rest through your web page. Most probably you have never got to know all of us.

 54. Pingback: Google
 55. Pingback: liteblue
 56. Pingback: gay dildo
 57. Pingback: porn
 58. Pingback: fingo vibrator
 59. Pingback: giant dong
 60. Pingback: Bluechew reviews
 61. Pingback: gay porn
 62. Pingback: type 1 diabetes
 63. Pingback: bondage experience
 64. Pingback: bondage gear
 65. Pingback: desensitizing lube
 66. Pingback: situs judi poker
 67. Pingback: rabbit vibrator
 68. Pingback: tax free
 69. Pingback: home decor places
 70. Pingback: maxbet casino
 71. Pingback: Gmail sign in
 72. Pingback: Gmail sign in
 73. Pingback: hasta yatağı
 74. Pingback: porn free
 75. Pingback: pocket vagina
 76. Pingback: best gay sex toys
 77. Pingback: mide 675
 78. Pingback: gay men using toys
 79. Pingback: SSNI-546
 80. Pingback: anal plug vibrator
 81. Pingback: New Music In Ghana
 82. Pingback: sex toys
 83. Pingback: NHDTB-305
 84. Pingback: nipple chain
 85. Pingback: cawd 008
 86. Pingback: mynordstrom portal
 87. Pingback: butt plug
 88. Pingback: Eweka
 89. Pingback: small vibrator
 90. Pingback: Vape Pens For Sale
 91. Pingback: cakes
 92. Pingback: Live Adult Sex
 93. Pingback: Tramadol Sale
 94. Pingback: ABP-897
 95. Pingback: onewalmart login
 96. Pingback: JAV
 97. Pingback: Sexy girl clothing
 98. Pingback: Emergency cleaning
 99. Pingback: sports blog
 100. Pingback: jockstrap brief
 101. Pingback: gay bondage toys
 102. Pingback: onewalmart login
 103. Pingback: anal douching
 104. Pingback: SEO Vancouver
 105. Pingback: daftar joker123
 106. Pingback: Goregaon Escorts
 107. Pingback: Webinars
 108. Pingback: CAWD 010
 109. Pingback: sewa led
 110. Pingback: افلام سكس
 111. Pingback: big dildo review
 112. Pingback: Ebook
 113. Pingback: vape shop
 114. Pingback: MRSS-076
 115. Pingback: Vape shop near me
 116. Pingback: laptop app
 117. Pingback: vape mod tanks
 118. Pingback: Cristobal Sane
 119. Pingback: flexispy erfahrung
 120. Pingback: ABP-906
 121. Pingback: anal cock ring
 122. Pingback: erection ring
 123. Pingback: buy ambien online
 124. Pingback: jewelry stores
 125. Pingback: Buy vicodin online
 126. Pingback: trenbolone online
 127. Pingback: Turkey smm panel
 128. Pingback: anal massage
 129. Pingback: local vape shops
 130. Pingback: cannabis for sale
 131. Pingback: this website
 132. Pingback: ESL teacher jobs
 133. Pingback: anal dildo
 134. Pingback: viagra
 135. Pingback: laptop app
 136. Pingback: cheapweed.ca
 137. Pingback: tattoos for women
 138. Pingback: buy xanax
 139. Pingback: cbd oil for sale
 140. Pingback: cialis
 141. Pingback: stopoverdoseil.org
 142. Pingback: vibrator sex toy
 143. Pingback: realistic dong
 144. Pingback: convertidormp3
 145. Pingback: Vega jelly 100mg
 146. Pingback: sex swing
 147. Pingback: strapons
 148. Pingback: vibrating dong
 149. Pingback: viagra
 150. Pingback: viagra
 151. Pingback: viagra
 152. Pingback: viagra
 153. Pingback: viagra
 154. Pingback: dildo
 155. Pingback: VIAGRA
 156. Pingback: nasonex
 157. Pingback: u lipo jaipur
 158. Pingback: VIAGRA
 159. Pingback: VIAGRA
 160. Pingback: anal butt plug
 161. Pingback: naked
 162. Pingback: free robux 2019
 163. Pingback: prostate
 164. Pingback: torrent download
 165. Pingback: XXX VIDEO
 166. Pingback: CHEAP VIAGRA
 167. Pingback: HotStamp Ribbon
 168. Pingback: biaxin
 169. Pingback: best cbd for sleep
 170. Pingback: áo Tee
 171. Pingback: FREE SEX VIDEOS
 172. Pingback: Moloko
 173. Pingback: Slenzane
 174. Pingback: adam and eve store
 175. Pingback: strapon review
 176. Pingback: adam and eve dildo
 177. Pingback: biography wiki
 178. Pingback: panty vibrator
 179. Pingback: g gasm rabbit
 180. Pingback: top sex slings
 181. Pingback: p spot stimulator
 182. Pingback: panty vibrator
 183. Pingback: Koinonia Messages
 184. Pingback: Naija
 185. Pingback: puppy trainer
 186. Pingback: terjemahan
 187. Pingback: PORN DOWNLOAD
 188. Pingback: legionella testing
 189. Pingback: 우리카지노
 190. Pingback: 코인카지노
 191. Pingback: 예스카지노
 192. Pingback: bangbros
 193. Pingback: 우리카지노
 194. Pingback: 더킹카지노
 195. Pingback: 코인카지노
 196. Pingback: CCRMG
 197. Pingback: dildo for women
 198. Pingback: we vibe
 199. Pingback: ssexy
 200. Pingback: Roadside service
 201. Pingback: FCMB Mobile App
 202. Pingback: Google
 203. Pingback: prostate massager
 204. Pingback: male stroker
 205. Pingback: PORN DOWNLOAD
 206. Pingback: SEX
 207. Pingback: Bondage
 208. Pingback: best lube for sex
 209. Pingback: women’s lingerie
 210. Pingback: futanari hentai
 211. Pingback: artwork digitizing
 212. Pingback: Buy Adderall
 213. Pingback: hitachi magic wand
 214. Pingback: netprobk
 215. Pingback: best cbd capsules
 216. Pingback: enamel cookware
 217. Pingback: Umzugsspedition
 218. Pingback: outlook login
 219. Pingback: money management
 220. Pingback: best cbd gummies
 221. Pingback: WAEC Registration
 222. Pingback: Anambrablog.com
 223. Pingback: Best songs
 224. Pingback: sex toy collection
 225. Pingback: sous traitance web
 226. Pingback: dildo
 227. Pingback: sous traitance web
 228. Pingback: cbd oil for sale
 229. Pingback: island invest
 230. Pingback: THE CAMERA GUYS
 231. Pingback: dong
 232. Pingback: seo cheshire
 233. Pingback: Water Softeners
 234. Pingback: alabama hot pocket
 235. Pingback: "weight loss"
 236. Pingback: sex perfume
 237. Pingback: Free Ads UK
 238. Pingback: 4chan porn
 239. Pingback: icl news
 240. Pingback: best cbd
 241. Pingback: Vape sale
 242. Pingback: Agen Poker Pulsa
 243. Pingback: nishat linen sale
 244. Pingback: bondage love swing
 245. Pingback: viagra
 246. Pingback: viagra
 247. Pingback: what is cbd
 248. Pingback: cannabidiol
 249. Pingback: Exotic Carts
 250. Pingback: Weed Wax
 251. Pingback: reshpcos lua dao
 252. Pingback: cannabidiol
 253. Pingback: cbd oil for sale
 254. Pingback: SEO
 255. Pingback: fda registration
 256. Pingback: Logo design studio
 257. Pingback: soviet flag
 258. Pingback: strapon dildo
 259. Pingback: Tile contractor
 260. Pingback: india visa
 261. Pingback: Free Robux Codes
 262. Pingback: pet life today
 263. Pingback: assessment quiz
 264. Pingback: cbd oil near me
 265. Pingback: colibri
 266. Pingback: pornographie
 267. Pingback: hemp cbd flower
 268. Pingback: hasta yatağı
 269. Pingback: cbd oil for dogs
 270. Pingback: Creative logo
 271. Pingback: tulpentour
 272. Pingback: preminium eliquid
 273. Pingback: handling haters
 274. Pingback: 500mg
 275. Pingback: CBD near me
 276. Pingback: tour in japan
 277. Pingback: strap on harness
 278. Pingback: panty vibrator
 279. Pingback: Bunny vibrator
 280. Pingback: Grazing Boards
 281. Pingback: sex toys
 282. Pingback: best apps
 283. Pingback: webehigh
 284. Pingback: CBD products
 285. Pingback: giant dildo
 286. Pingback: free tv series
 287. Pingback: flight
 288. Pingback: MyInforms
 289. Pingback: CBD oil near me
 290. Pingback: willy dildo
 291. Pingback: cbd bud
 292. Pingback: hemp vs cbd
 293. Pingback: royal cbd
 294. Pingback: woman pegging
 295. Pingback: Buy Backlinks Seo
 296. Pingback: domain authority
 297. Pingback: porn online
 298. Pingback: remote panties
 299. Pingback: Ask Question
 300. Pingback: Great
 301. Pingback: evolved vibrator
 302. Pingback: thrusting rabbit
 303. Pingback: House
 304. Pingback: Stiiizy Cake
 305. Pingback: Birthday Cake Pod
 306. Pingback: stiiizy
 307. Pingback: stiiizy
 308. Pingback: buy visa card
 309. Pingback: dax history
 310. Pingback: sexstream
 311. Pingback: MKsOrb.Com
 312. Pingback: MKsOrb.Com
 313. Pingback: MKsOrb
 314. Pingback: MKsOrb.Com
 315. Pingback: MKsOrb.Com
 316. Pingback: Maid Las Vegas
 317. Pingback: MKsOrb
 318. Pingback: sexy live cams
 319. Pingback: nude
 320. Pingback: MKsOrb
 321. Pingback: sex
 322. Pingback: CBD gummies
 323. Pingback: MKsOrb.Com
 324. Pingback: MKsOrb
 325. Pingback: Earn Money Online
 326. Pingback: MKsOrb.Com
 327. Pingback: MKsOrb
 328. Pingback: Juul Pods
 329. Pingback: APK
 330. Pingback: MKsOrb
 331. Pingback: SMS
 332. Pingback: Wooden Floors
 333. Pingback: here
 334. Pingback: best CBD oil
 335. Pingback: have a peek here
 336. Pingback: like it
 337. Pingback: Coinpunk
 338. Pingback: coinchomp
 339. Pingback: MKsOrb
 340. Pingback: suction cup dildo
 341. Pingback: MKsOrb.Com
 342. Pingback: فیلم سوپر
 343. Pingback: MKsOrb.Com
 344. Pingback: THC vape oil
 345. Pingback: MKsOrb.Com
 346. Pingback: MKsOrb
 347. Pingback: PUPPIES FOR SALE
 348. Pingback: MKsOrb.Com
 349. Pingback: safestore auto
 350. Pingback: MKsOrb.Com
 351. Pingback: THC vape juice
 352. Pingback: Dank carts
 353. Pingback: Puppies near me
 354. Pingback: cupping clinic
 355. Pingback: Dank cartridges
 356. Pingback: Buy weed online
 357. Pingback: Dank vapes
 358. Pingback: Buy weed online
 359. Pingback: oneplus 8
 360. Pingback: CBD
 361. Pingback: CBD
 362. Pingback: CBD
 363. Pingback: MKsOrb
 364. Pingback: CBD
 365. Pingback: CBD
 366. Pingback: CBD
 367. Pingback: CBD
 368. Pingback: CBD
 369. Pingback: CBD
 370. Pingback: customer reviews
 371. Pingback: best CBD oil
 372. Pingback: CBD for sale
 373. Pingback: buy CBD oil
 374. Pingback: CBD for sale
 375. Pingback: CBD oil for sale
 376. Pingback: buy CBD oil
 377. Pingback: CBD for sale
 378. Pingback: buy CBD oil
 379. Pingback: best CBD oil
 380. Pingback: buy CBD oil
 381. Pingback: buy CBD
 382. Pingback: cbd products
 383. Pingback: cbd for sale
 384. Pingback: cbd products
 385. Pingback: mint juul pods
 386. Pingback: Exotic carts
 387. Pingback: CBD gummies
 388. Pingback: CBD gummies
 389. Pingback: app for pc
 390. Pingback: free app download
 391. Pingback: games for pc
 392. Pingback: nill
 393. Pingback: male stroker toy
 394. Pingback: Recommended
 395. Pingback: suction cup dildo
 396. Pingback: Weed Strains
 397. Pingback: CBD pills
 398. Pingback: CBD oil 500mg
 399. Pingback: Weed Wax
 400. Pingback: sanal mağaza
 401. Pingback: male stroker toy
 402. Pingback: Glock 17
 403. Pingback: barbering scissors
 404. Pingback: yasaka scissors
 405. Pingback: ways to earn money
 406. Pingback: VAPE CARTRIDGES
 407. Pingback: vibrator for women
 408. Pingback: pc app
 409. Pingback: pc app
 410. Pingback: bitcoincard
 411. Pingback: buy cannabis oil
 412. Pingback: ukraine study visa
 413. Pingback: CBD gummies
 414. Pingback: best CBD gummies
 415. Pingback: web scraping
 416. Pingback: CBD oil 2500mg
 417. Pingback: best CBD oil
 418. Pingback: CBD gummies
 419. Pingback: Royal CBD pills
 420. Pingback: CBD cream
 421. Pingback: buy CBD oil
 422. Pingback: dispensary near me
 423. Pingback: top vibrators
 424. Pingback: best CBD pills
 425. Pingback: porn
 426. Pingback: Porno
 427. Pingback: porno izle
 428. Pingback: generic ventolin
 429. Pingback: Buy Weed Online
 430. Pingback: Juul Mango Pods
 431. Pingback: Juul Pods
 432. Pingback: Juul mint pods
 433. Pingback: buy weed online
 434. Pingback: THC VAPE OIL
 435. Pingback: vape shop near me
 436. Pingback: Buy Valium
 437. Pingback: Lemon 714 pill
 438. Pingback: xanax for sale
 439. Pingback: viagra substitute
 440. Pingback: Free Robux
 441. Pingback: Dank Vapes Flavors
 442. Pingback: slot machine bonus
 443. Pingback: Buy Ambien Online
 444. Pingback: Robux Hack
 445. Pingback: Packwoods
 446. Pingback: Freelance Jobs
 447. Pingback: Themesflix
 448. Pingback: Free Robux
 449. Pingback: drone services
 450. Pingback: vape shop near me
 451. Pingback: buy cheap cialis
 452. Pingback: Kratom Near Me
 453. Pingback: Smart Carts Thc
 454. Pingback: Nuvvu Nuvvu Lyrics
 455. Pingback: generic viagra
 456. Pingback: scam website
 457. Pingback: seo hk
 458. Pingback: Buy Weed Online
 459. Pingback: Vape shop Near Me
 460. Pingback: best seo hong kong
 461. Pingback: cialis online
 462. Pingback: IDM Patch
 463. Pingback: generic viagra
 464. Pingback: Percocets for sale
 465. Pingback: Make Money Fast
 466. Pingback: Make Money Fast
 467. Pingback: Make Money Fast
 468. Pingback: Online Jobs
 469. Pingback: Make Money Fast
 470. Pingback: Make Money Fast
 471. Pingback: robux generator
 472. Pingback: OnHax
 473. Pingback: prescription drugs
 474. Pingback: OnHax Me
 475. Pingback: OnHax Me
 476. Pingback: Gelato Strain
 477. Pingback: Cookies Dab Carts
 478. Pingback: vape carts
 479. Pingback: Buy Weed Online
 480. Pingback: Weed Strains
 481. Pingback: Kratom Near Me
 482. Pingback: OnHaxx
 483. Pingback: cialis generic
 484. Pingback: THC Vape Juice
 485. Pingback: Dank Vapes
 486. Pingback: Hoodies
 487. Pingback: e-library
 488. Pingback: incek beko servisi
 489. Pingback: 710 kingpen
 490. Pingback: Buy Weed Online
 491. Pingback: THC Vape Oil
 492. Pingback: Kingpen
 493. Pingback: Kratom Near Me
 494. Pingback: cbd cats
 495. Pingback: cbd oil
 496. Pingback: generic viagra
 497. Pingback: beagle puppies
 498. Pingback: tabla infundata
 499. Pingback: buy tadalafil
 500. Pingback: Exterminators
 501. Pingback: canada ed drugs
 502. Pingback: propecia
 503. Pingback: Kratom near me
 504. Pingback: Corgi for sale
 505. Pingback: Sell jewelry
 506. Pingback: Sell rolex
 507. Pingback: 먹튀검증
 508. Pingback: Dog Carriers
 509. Pingback: russian letters
 510. Pingback: Bookstore
 511. Pingback: CRISC Dumps
 512. Pingback: Supreme Carts
 513. Pingback: Dank Vapes
 514. Pingback: Dank Cartridges 
 515. Pingback: Windows RDP
 516. Pingback: Thc Vape Liquid
 517. Pingback: india visa
 518. Pingback: Cavachon
 519. Pingback: Cavapoo Puppies
 520. Pingback: Shiba Inu
 521. Pingback: Premium
 522. Pingback: more info here
 523. Pingback: more info here
 524. Pingback: indisk visum
 525. Pingback: cialis
 526. Pingback: indian visa online
 527. Pingback: indian visa
 528. Pingback: indian visa
 529. Pingback: indiskt visum
 530. Pingback: indian visa
 531. Pingback: new zealand eta
 532. Pingback: new zealand eta
 533. Pingback: new zealand eta
 534. Pingback: new zealand visa
 535. Pingback: new zealand visa
 536. Pingback: Pendik Escort
 537. Pingback: Kartal Escort
 538. Pingback: Cat In Russian
 539. Pingback: free v bucks
 540. Pingback: free v bucks
 541. Pingback: free v bucks
 542. Pingback: Samoyeds
 543. Pingback: Terrier Breeds
 544. Pingback: Hound Dogs
 545. Pingback: Doberman Dog
 546. Pingback: Malamute Puppy
 547. Pingback: Marijuana Vapes
 548. Pingback: Marijuana Strains
 549. Pingback: Marijuana Wax
 550. Pingback: Buy Weed Online
 551. Pingback: THC Cartridges
 552. Pingback: Cannabis Oil
 553. Pingback: check this out
 554. Pingback: Medical Marijuana
 555. Pingback: Medical Marijuana
 556. Pingback: Rick Simpson Oil
 557. Pingback: Hybrid Strains
 558. Pingback: Indica Strains
 559. Pingback: Sativa Strains
 560. Pingback: THC oil
 561. Pingback: Banana Kush Strain
 562. Pingback: Blue Dream Strain
 563. Pingback: White Rhino Strain
 564. Pingback: Death Star Strain
 565. Pingback: Do Si Dos Strain
 566. Pingback: Golden Goat Strain
 567. Pingback: Maui Waui Strain
 568. Pingback: Cannatonic Strain
 569. Pingback: Bubba Kush Strain
 570. Pingback: Alien Kush Strain
 571. Pingback: Cherry Pie Strain
 572. Pingback: White Shark Strain
 573. Pingback: True Og Strain
 574. Pingback: Blue Cheese Strain
 575. Pingback: Blueberrry Strain
 576. Pingback: Valentine X Strain
 577. Pingback: G13 Strain
 578. Pingback: Black Jack Strain
 579. Pingback: Chemdawg Strain
 580. Pingback: Head Cheese Strain
 581. Pingback: Gelato Strain
 582. Pingback: Romulan Strain
 583. Pingback: Sour Tangie Strain
 584. Pingback: Euforia Strain
 585. Pingback: Henry Viii Strain
 586. Pingback: Honey Bud Strain
 587. Pingback: Lsd Strain
 588. Pingback: Big Wreck Strain
 589. Pingback: Amnesia Strain
 590. Pingback: 메리트카지노
 591. Pingback: Fruity Thai Strain
 592. Pingback: Buddah Og Strain
 593. Pingback: Mango Haze Strain
 594. Pingback: Queso Strain
 595. Pingback: viagra price
 596. Pingback: Trainwreck Strain
 597. Pingback: Fog Strain
 598. Pingback: Euphoria Strain
 599. Pingback: Huron Strain
 600. Pingback: cialis 5mg reviews
 601. Pingback: viagra hk
 602. Pingback: cialis miami
 603. Pingback: visa
 604. Pingback: visa inde
 605. Pingback: visa online
 606. Pingback: visum indien
 607. Pingback: Visa de India
 608. Pingback: buy levitra 20mg
 609. Pingback: buy viagra cvs
 610. Pingback: cialis ordering
 611. Pingback: brand cialis
 612. Pingback: cialis pill
 613. Pingback: viagra dosage
 614. Pingback: mousetrap
 615. Pingback: canada drug
 616. Pingback: viagra
 617. Pingback: buy viagra dublin
 618. Pingback: female viagra uk
 619. Pingback: nytimes
 620. Pingback: norwaytoday
 621. Pingback: dutchnews
 622. Pingback: cphpost
 623. Pingback: aftonbladet
 624. Pingback: spiegel
 625. Pingback: postimees
 626. Pingback: cialis and viagra
 627. Pingback: lemonde
 628. Pingback: helsinkitimes
 629. Pingback: icelandreview
 630. Pingback: thesouthafrican
 631. Pingback: 우리카지노
 632. Pingback: 퍼스트카지노
 633. Pingback: يلا شوت
 634. Pingback: مهرجانات
 635. Pingback: Japanese Porn
 636. Pingback: Trans Hub Porn
 637. Pingback: sex video
 638. Pingback: c34r54wxw4r34c3
 639. Pingback: langley plumber
 640. Pingback: buy cialis 36 hour
 641. Pingback: Mining
 642. Pingback: 141generic2Exare
 643. Pingback: hscenlwn
 644. Pingback: Twink Gay Porn
 645. Pingback: hold'em
 646. Pingback: MILF Porn
 647. Pingback: kienthucfx
 648. Pingback: poker chips
 649. Pingback: sa gaming baccarat
 650. Pingback: silencil price
 651. Pingback: mma
 652. Pingback: maeng da kratom
 653. Pingback: dimiourgia eshop
 654. Pingback: car battery
 655. Pingback: GOODYEAR
 656. Pingback: kuranda dog beds
 657. Pingback: t-shirt boy
 658. Pingback: svg cut files
 659. Pingback: 샌즈카지노
 660. Pingback: design
 661. Pingback: 우리카지노
 662. Pingback: 메리트카지노
 663. Pingback: 퍼스트카지노
 664. Pingback: 코인카지노
 665. Pingback: Dank Vapes
 666. Pingback: Appartement neuf
 667. Pingback: romanticnight.eu
 668. Pingback: anaimmi
 669. Pingback: best cbd oil
 670. Pingback: container ship
 671. Pingback: cialis 10 mg
 672. Pingback: quotes about life
 673. Pingback: cbd oil near me
 674. Pingback: cbd for anxiety
 675. Pingback: best cbd for dogs
 676. Pingback: best cbd gummies
 677. Pingback: work out sex
 678. Pingback: best cbd gummies
 679. Pingback: best cbd gummies
 680. Pingback: best cbd for dogs
 681. Pingback: best cbd gummies
 682. Pingback: best cbd oil
 683. Pingback: dog in uniform
 684. Pingback: GeneVihodsef
 685. Pingback: covid
 686. Pingback: working visa
 687. Pingback: cialis 20 mg cost
 688. Pingback: Inuit Art
 689. Pingback: kpop idol outfits
 690. Pingback: cbd oils for pain
 691. Pingback: cbd for sale
 692. Pingback: buy cbd
 693. Pingback: buy vcc buy
 694. Pingback: cbd oil for dogs
 695. Pingback: dog
 696. Pingback: gw99
 697. Pingback: مزاداتي
 698. Pingback: buy cialis drug
 699. Pingback: 먹튀검증
 700. Pingback: BUY OPANA 40MG
 701. Pingback: IPTV Smarters Pro
 702. Pingback: masturbation guide
 703. Pingback: alex more
 704. Pingback: 4-AcO DMT For Sale
 705. Pingback: buy kratom online
 706. Pingback: kratom back pain
 707. Pingback: kratom for anxiety
 708. Pingback: real doll
 709. Pingback: Jake
 710. Pingback: ervaringen
 711. Pingback: Make money online
 712. Pingback: 강남 안마
 713. Pingback: Pick A Puppy
 714. Pingback: 강남안마
 715. Pingback: personal loan
 716. Pingback: 강남안마
 717. Pingback: best casino sites
 718. Pingback: Ben marks Mackay
 719. Pingback: watch dive
 720. Pingback: kratom capsules
 721. Pingback: car polisher
 722. Pingback: Pornhome XXX
 723. Pingback: stromectol price
 724. Pingback: safestore auto
 725. Pingback: safestore auto
 726. Pingback: full apps download
 727. Pingback: surrey tires
 728. Pingback: Eli Dangerfield
 729. Pingback: safestore auto
 730. Pingback: menuiserie paris
 731. Pingback: esoteric
 732. Pingback: Emaille pin
 733. Pingback: ac repair livonia
 734. Pingback: premium cigars

Comments are closed.