Фелпс: Все още съм дете, но едва ли някой може да понесе толкова болка

На Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а за пореден, но и последен път героят беше Майкъл Фелпс. Най-титулуваният спортист в историята преодоля себе си, показа, че дори и в най-тежките моменти просто трябва да бъдеш най-добър, независимо какво ти коства това.

Представяме ви едно интервю с най-големия точно преди Олимпийските игри:

Майкъл Фелпс приема представителите на медиите в залата за пресконференции на легендарния отбор по американски футбол на университета в Аризона. Бледоликият от Балтимор и изгорял от слънцето на Запада, където се премести в края на 2014-а за интоксикация. Преследвайки личното си спасение той отново се озова във водата. За да стигне до Олимпийските игри. След много тежка лична криза Рио де Жанейро е финалната дестинация за най-титулувания спортист на Олимпийски игри за всички времена.

– Можете ли да обясните защо подготовката за Олимпийските игри през 2012-а беше толкова лоша за вас?

– Не исках да тренирам. Не исках да бъда там. Нямах никаква цел. Чувствата и очакванията ми се предопределяха ден за ден. Ако се събудех сутрин и се чувствах прекалено уморен, за да стана от леглото, просто изключвах будилника и заспивах отново. Когато изляза изляза извън Балтимор, излизах. Правех каквото си поисках.

– Трудно ли беше да си върнете желанието да плувате след 8 златни медала през 2008-а?

– Това беше част от проблема. Питах се: „Сега какво е предизвикателството?“. Но имаше и нещо друго, нещо, което убиваше желанието ми да продължа със спорта.

– Какво ви мина през главата, когато бяхте арестуван в полицейското управление заради това, че сте шофирали пиян през 2014 г.?

– Няма много неща, които могат да ми минат през ума в такъв момент. Бях се насрал и бях прекалено ядосан на себе си. Знаех каква ще бъде развръзката и исках само да изляза от полицейското управление.

– Вашият треньор Боб Бауман казва, че ако не сте претърпели тази криза, то животът ви е щял да бъде в опасност. Вярвате ли в това?

– Кой знае. Никога няма да разберем отговора.

– Милионер, известен, свободен… Какво ви попречи да се почувствате напълно реализиран в този период между 2008 и 2014 г.?

– Понякога се чувствах щастлив. Имах възходи и падения. Мисля, че търсех начин да приключа с кариерата си като плувец и да започна нов живот.

– И какво научихте?

– Научих да гледам себе си и да откривам кой съм всъщност. И да бъда щастлив с това какъв съм. Да се освободя от тежестите, които сам съм си поставил през целия си живот, които също така предизвикваха това чувство на неудовлетвореност. Неща като връзката с баща ми. Носех на плещите си багаж, от който обаче успях да се освободя и да открия, че не се нуждая от него. Това ми позволи да се върна там, където ми харесва да бъда и да се наслаждавам на нещата, които в действителност обичам.

– Какво означава да бъдете щастлив със самия себе си?

– Да погледна в огледалото и да се почувствам щастлив от това, което виждам. На много хора им е трудно да го направят, но аз не бих променил нищо.

– Приписвате нещастието си на баща си. Какъв беше проблемът?

– Отгледан съм от самотна майка в къща пълна с жени. Дължа всичко на тях, защото те ме въведоха в плуването. Но спрях да споделям много неща с баща си в момент, в който се нуждаех от това. Не исках да продължавам да се питам „какво щеше да е, ако…?“. Исках да говоря с него, исках да спорим, исках да имам този човек, който да мога да прегърна от време навреме. Баща ми и аз бяхме много упорити и твърдоглави хора. Имах нужда да прекъсна тази безизходица. Най-накрая мисля, че успяхме да изградим прятелство. Мисля, че в момента се чувстваме удобно един с друг, тъй като редовно сме във връзка. Това беше една гигантска стъпка в правилната посока.

– Чувствате ли се по-добър човек, по-добра личност?

– Същността ми е същата. Продължавам да бъда дете! Все още се виждам като дете. Същият съм като от една реклама, в която с казва „Не искам да порасна, аз съм голямо дете“. Винаги се смея, винаги се старая всичко да минава по възможно най-добрия начин. Животът ми премина в басейна. Там се чувствам добре и съм признателен за това. Това са преживявания, които са ми помогнали да преодолея съществени пречки в живота. Трудно е да се обясни. Сега има неща, на които не обръща внимание. Преди поемах ненужен товар, без да си давам сметка за това. Сега обаче се чувствам много по-свободен. Не се чувствам толкова ограничен.

– Играехте професионално покер. Продължавате ли?

– Играех карти дълго време. Сега има по-важни неща за мен.

– Подготвен ли сте да промените живота си след Рио?

– Да. Никол, моето момиче и аз. Преминахме през неща заедно, израстахме заедно. Роди ни се първото дете и това е нещо, към което се стремяхме от известно време. Ентусиазиран съм, че синът ми ще може да види последните ми състезания на Олимпийски игри. Това е много специално и за двамата и ще пазя този спомен завинаги.

– Поставили ли сте си някакви цели, след като спрете с плуването? Къде се виждате след десет години?

– Животът ми винаги е бил базиран на цели. И винаги ще бъде така, независимо във или извън басейна. Сега съм концентриран върху плуването на Игрите. И в момента, в който приключа ще настъпи моментът, в който ще прелистя страницата и да помисля какво следва. Ако знаех какво ще се случи след десет години, щах да спечеля купища пари, но не мога да предсказвам бъдещето.

– Не си правите планове?

– Планът ми е да бъда със сина, дотолкова, че да мога да го гледам как расте. Да бъда част от неговия живот. Извън това би ми харесало да продължа с проекта за създаването на най-добрия бански в света; и да продължа да уча децата да се чувстват сигурни във водата. Децата са моята страст и искам да прекарвам много време в различните учебни заведения. Мисля, че точно там се показва истинският Майкъл Фелпс.

– Физически тялото ви не е е същото, както през 2008-а и 2012-а. Как обаче ще отговори съзнанието ви в Рио?

– Винаги съм бил достатъчно добър, когато е време са състезания. Това е, което най-много ми харесва в спорта. Боб Бауман, моят треньор ме е научил да плувам във всички стилове и във всякакви ситуации, но накрая всичко зависи от мен. Продължаваме да тренираме, за да усвоим този резерв от енергия, който ти позволява да достигнеш до лимита на силите си.

– Какво казахте на Бауман, когато решихте да се върнете?

– Говорихме. Показах му, че съм готов да надскоча себе си, на постигна неща, които не съм постигал. Да се изправя срещу пречките, срещу които не съм искал да с изправям. Боб не би ми и позволил да тренирам в противен случай. В кариерата се съм опитвал да правя нещата по много и различни начини. Едни се получаваха, други бяха епични провали. Щом сме решили да се завърна, значи е, защото съм готов да дам възможно най-доброто. И това е старият ни начин, начинът на Боб. Мисля, че и заради отново се наслаждавам на плуването и отново съм щастлив.

– Как преценявате разхода на енергия на вашата възраст?
(Фелпс е само на 31 г., но това си е преломна възраст за плувец и по-късно ще стане най-възрастният златен медалист в индивидуална дисциплина на плуването на Олимпийски игри)

– Единствената разлика е, че трябва да обръщам повече внимание на възстановяването. Работя повече извън басейна, стоя повече във ваната с лед след тренировка, правят ми повече масажи, като цяло – грижа се повече за себе си. Не се възстановявам, както преди. Тялото много повече ме боли, уморявам се много повече, трябва да бъда много по-внимателен и да обръщам повече внимание на посланията, които ми изпраща тялото. И храненето… Вече не ям боклуци, храня се здравословно. Много по-здрав съм от преди.

– Какво чувствате след почти 30 години опит в басейна?

– Водата беше част от живота ми през цялото време, докато намеря мястото си, където да се чувствам комфортно. Там се чувствам естествено. Тя е част от мен самия.

– Как приемате огромната тежест, която е стоварена върху Вас? Изглежда, че пред вас са поставени само две алтернативи – злато или провал.

– Очакванията понякога може да ви помогнат, понякога може да ви навредят. Но никой не може да ми окаже по-голямо напрежение, отколкото аз самия.

– Има ли все още някакво предизвикателство, което да предизвиква вълнение у вас и да искате да преодолеете?

– Ще бъде фантастично да стана първият плувец, който печели златен медал на повече от 30 години в индивидуална дисциплина (вече знаем, че това се случи). Единственото, в което мога да се закълна е, че през тези месеци се готвех и готвех по възможно най-добрия начин. А за 2012-а не беше така. Тогава не заслужавах да спечеля нито на 100 м бътърфлай, нито на 200 м съчетано. Не работех толкова здраво, колкото трябва. Другите се работиха повече от мен и заслужаваха повече от мен златото. Ако аз се бях подготвил по този начин…

– Защо, според вас, никой не е печелил златен медал след 30 г.?

– Защото идва един момент, в който хората спират да обичат плуването или просто вече не могат. Не знам обаче дали е имало други хора толкова целеустермени и обсебени като мен. Ако нещо ми влезе в главата, няма нещо, което да може да ми се изпречи на пътя. Целите, които съм си поставил за това лято са нещо толкова огромно… Не знам дали има хора, които са готови да поемат толкова много болка, което аз преживях в процеса на подготовка.

– Съществува ли някакво съперничество между вас и Юсеин Болт кой ще е в центъра на вниманието на тези Олимпийски игри?

– Какво съперничество? Ние не сме съперници! Не ме интересува кой ще е по-голямата звезда от двамата. Състезавам се през всичките тези години, защото исках да се състезавам. Славата идва, след като бяга бързо или плуваш бързо. Ако за него има повече слава, ще бъда радостен. Изобщо не ме притеснява. Това, което той прави е невероятно. Да бъдеш най-бързият човек в света в продължение на 8 години… Работил е много по-здраво от всички останали, не си представям някой да бяга по-бързо. И той изглежда се забавлява от всичко, което прави и това е най-важното. След всяко състезание се шегува с всички. Да видиш, че някой се наслаждава на това, което прави… това е, което искаме да виждаме в спорта. Това е, което децата трябва да виждат. Хората да се забавляват.

Източник: Ел Паис    

1 689 thoughts on “Фелпс: Все още съм дете, но едва ли някой може да понесе толкова болка”

 1. I must express my gratitude for your generosity in support of people that require guidance on your matter. Your real commitment to getting the solution around appeared to be quite informative and have really allowed individuals much like me to get to their desired goals. Your personal helpful instruction means a lot a person like me and substantially more to my colleagues. Thanks a ton; from all of us.

 2. I am only writing to make you be aware of what a magnificent encounter my cousin’s daughter went through checking your web page. She discovered such a lot of details, which include what it’s like to possess an ideal teaching mindset to get the others without hassle know precisely certain very confusing subject matter. You undoubtedly exceeded our own desires. I appreciate you for distributing those good, trustworthy, informative and unique guidance on your topic to Lizeth.

 3. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to learn, but I truly thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair should you werent too busy looking for attention.

 4. I抦 impressed, I must say. Really not often do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the difficulty is something that not sufficient people are speaking intelligently about. I’m very glad that I stumbled across this in my search for one thing relating to this.

 5. That is the proper blog for anybody who desires to find out about this topic. You understand a lot its nearly hard to argue with you (not that I really would want匟aHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 6. I truly wanted to make a brief remark so as to appreciate you for the fantastic techniques you are sharing on this website. My extended internet look up has now been recognized with good quality content to talk about with my great friends. I would say that most of us website visitors actually are unquestionably endowed to live in a fine website with very many wonderful people with very helpful guidelines. I feel rather happy to have seen your weblog and look forward to many more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 7. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you develop into expertise, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Massive thumb up for this blog put up!

 8. Nice post. I be taught one thing tougher on totally different blogs everyday. It is going to always be stimulating to learn content material from different writers and practice a little something from their store. I抎 prefer to use some with the content material on my weblog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 9. I wanted to post you the tiny note to help say thanks a lot over again for these pleasing things you’ve contributed in this article. This has been certainly generous with you to grant publicly all that most people might have marketed as an e-book to make some money for themselves, principally considering that you might well have done it if you considered necessary. Those guidelines likewise worked to become a easy way to comprehend some people have the identical dream the same as my own to find out significantly more around this condition. I know there are thousands of more pleasant opportunities ahead for many who look over your blog post.

 10. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that’s needed on the web, someone with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 11. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to learn, but I really thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix when you werent too busy in search of attention.

 12. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you grow to be experience, would you mind updating your weblog with more particulars? It’s extremely useful for me. Big thumb up for this blog submit!

 13. I must show some thanks to you for rescuing me from such a situation. Just after looking throughout the search engines and obtaining proposals that were not beneficial, I was thinking my entire life was over. Living without the presence of answers to the issues you’ve resolved by way of your entire review is a serious case, and the ones that could have adversely affected my entire career if I hadn’t come across your blog post. The natural talent and kindness in dealing with every item was tremendous. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a subject like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thanks a lot very much for your impressive and sensible guide. I will not hesitate to suggest the sites to any person who needs and wants assistance about this situation.

 14. My wife and i ended up being quite joyful when Emmanuel managed to deal with his reports through your ideas he was given while using the web site. It is now and again perplexing just to possibly be releasing helpful tips which men and women have been selling. We really see we have the blog owner to thank for this. The type of illustrations you have made, the easy website menu, the friendships you will make it easier to create – it’s all powerful, and it’s really letting our son and the family reckon that that concept is fun, and that is exceptionally vital. Thank you for everything!

 15. I not to mention my friends appeared to be looking at the excellent guides from your web site while unexpectedly I had a terrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those strategies. My boys are actually so very interested to see all of them and have in effect honestly been enjoying these things. We appreciate you actually being quite accommodating as well as for pick out such superior information millions of individuals are really eager to learn about. Our sincere apologies for not expressing gratitude to you earlier.

 16. I am just writing to make you know what a perfect experience our child experienced reading through your web site. She came to understand a good number of details, most notably how it is like to have a great helping character to let most people without difficulty master chosen grueling topics. You undoubtedly did more than our expectations. I appreciate you for giving these beneficial, dependable, informative and fun tips on that topic to Emily.

 17. My wife and i got excited when Michael managed to round up his basic research through the entire ideas he discovered from your web page. It is now and again perplexing just to always be giving freely solutions that many people could have been trying to sell. So we consider we have got the blog owner to appreciate for that. The specific illustrations you’ve made, the straightforward website navigation, the friendships your site help to instill – it’s got everything superb, and it’s really making our son in addition to us feel that the article is fun, which is seriously serious. Thanks for the whole thing!

 18. I simply wanted to construct a brief word to be able to appreciate you for these precious solutions you are posting on this website. My time-consuming internet research has at the end been honored with incredibly good information to talk about with my relatives. I would say that we site visitors actually are very much lucky to be in a remarkable community with very many marvellous professionals with great advice. I feel truly grateful to have used your entire web page and look forward to plenty of more entertaining minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 19. I’m just commenting to make you be aware of of the really good experience my wife’s girl undergone using your site. She noticed some things, which include what it’s like to possess an excellent coaching mood to get a number of people smoothly know certain very confusing topics. You undoubtedly did more than readers’ expectations. Thank you for producing those interesting, healthy, informative and even cool tips on this topic to Emily.

 20. I would like to get across my respect for your kindness supporting those who actually need assistance with this particular subject matter. Your personal dedication to passing the message along was particularly significant and have really enabled workers much like me to reach their dreams. This valuable tutorial denotes a great deal a person like me and somewhat more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

 21. I am glad for commenting to make you understand of the incredible discovery my cousin’s princess had reading through your blog. She discovered too many issues, most notably what it is like to possess an incredible helping mindset to have folks easily learn about chosen problematic subject matter. You undoubtedly surpassed my expectations. Many thanks for presenting the important, dependable, explanatory and also cool tips about your topic to Tanya.

 22. A lot of thanks for each of your effort on this web page. My daughter loves working on research and it’s easy to see why. A number of us know all relating to the lively ways you create informative information on your web site and as well as recommend contribution from others about this subject matter so my simple princess is now being taught so much. Have fun with the rest of the year. You’re the one carrying out a splendid job.

 23. My spouse and i felt absolutely thrilled that Louis could conclude his reports through the precious recommendations he had through the web site. It is now and again perplexing just to happen to be releasing helpful tips which often men and women might have been selling. We really fully grasp we have got you to thank for this. All of the explanations you made, the simple site menu, the relationships you can make it easier to engender – it is most terrific, and it’s making our son and the family recognize that the idea is satisfying, and that is particularly pressing. Thanks for the whole lot!

 24. I simply needed to say thanks yet again. I’m not certain the things I would’ve used in the absence of the type of points documented by you about my industry. Completely was the challenging situation in my circumstances, however , seeing the very professional manner you treated the issue made me to weep for contentment. I am happier for this guidance and thus hope that you realize what a great job that you are carrying out instructing the mediocre ones with the aid of your webblog. I am sure you’ve never come across any of us.

 25. My wife and i were really delighted Albert managed to finish up his basic research with the ideas he acquired from your site. It’s not at all simplistic to just possibly be releasing things which usually the others have been making money from. We really understand we have the blog owner to appreciate because of that. The type of explanations you made, the simple blog navigation, the friendships your site assist to promote – it’s got everything terrific, and it’s letting our son in addition to our family recognize that this concept is entertaining, and that’s tremendously essential. Thank you for everything!

 26. I just wanted to jot down a quick word in order to say thanks to you for these precious tips you are sharing here. My incredibly long internet investigation has at the end of the day been rewarded with pleasant concept to talk about with my classmates and friends. I ‘d mention that we readers are rather fortunate to live in a wonderful site with many special individuals with interesting strategies. I feel quite happy to have come across your entire web site and look forward to tons of more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 27. Thanks a lot for giving everyone an extraordinarily spectacular chance to read from this site. It really is so great and full of amusement for me personally and my office fellow workers to visit your web site particularly three times a week to study the newest secrets you have. And definitely, I am also at all times pleased for the brilliant guidelines you give. Selected 3 facts in this posting are certainly the best we have ever had.

 28. I wanted to develop a simple word so as to appreciate you for some of the splendid tactics you are posting at this site. My prolonged internet investigation has finally been rewarded with extremely good tips to talk about with my visitors. I ‘d tell you that we website visitors are unquestionably lucky to exist in a fabulous website with so many lovely people with good points. I feel truly blessed to have encountered your webpage and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thanks once again for a lot of things.

 29. Thanks so much for giving everyone a very spectacular chance to read articles and blog posts from this website. It’s always very awesome and stuffed with a lot of fun for me and my office fellow workers to search your site particularly three times weekly to study the newest tips you will have. Of course, I am just actually happy with the special hints you serve. Some two tips on this page are undeniably the finest we have all had.

 30. I and my buddies have been reading through the nice guides on your web blog then instantly got a terrible suspicion I never expressed respect to the web site owner for those techniques. Most of the guys had been certainly glad to learn all of them and have in effect actually been tapping into these things. Thank you for genuinely very helpful and for considering certain magnificent topics most people are really eager to be aware of. Our own honest apologies for not expressing gratitude to sooner.

 31. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant chance to read in detail from this web site. It’s always so brilliant and packed with a great time for me and my office co-workers to visit your blog at a minimum thrice weekly to learn the newest secrets you have. And indeed, we’re always happy considering the awesome opinions served by you. Some 1 areas in this article are clearly the finest we have had.

 32. I truly wanted to send a brief comment to thank you for these stunning secrets you are writing at this site. My prolonged internet look up has finally been honored with excellent tips to go over with my colleagues. I would tell you that many of us website visitors are truly blessed to dwell in a magnificent place with so many awesome individuals with helpful advice. I feel pretty lucky to have seen the web site and look forward to some more fabulous times reading here. Thanks once more for a lot of things.

 33. Thanks a lot for giving everyone remarkably spectacular possiblity to read in detail from this site. It’s always so amazing and packed with a great time for me and my office colleagues to search your blog at minimum three times in 7 days to read through the new guidance you have. Not to mention, I’m actually astounded concerning the beautiful opinions you serve. Some two areas on this page are definitely the most effective I’ve ever had.

 34. Thank you so much for providing individuals with an extremely pleasant possiblity to discover important secrets from this blog. It is often very lovely and also full of fun for me and my office peers to visit your site at the least 3 times per week to learn the newest issues you have got. Of course, I’m just certainly happy with all the astounding methods served by you. Certain two ideas in this post are absolutely the most effective we have ever had.

 35. I am just writing to let you be aware of of the remarkable discovery my girl encountered viewing your site. She came to understand plenty of things, most notably how it is like to possess an awesome coaching nature to have the rest effortlessly fully understand selected multifaceted subject matter. You really surpassed my expected results. Many thanks for churning out these precious, trustworthy, edifying and also easy thoughts on this topic to Mary.

 36. Thanks so much for giving everyone remarkably wonderful chance to check tips from this web site. It’s usually very excellent and full of amusement for me personally and my office friends to visit your website minimum 3 times in a week to read the fresh tips you have got. Not to mention, I am at all times satisfied considering the excellent tactics you give. Some 1 ideas in this article are rather the most impressive I’ve had.

 37. Needed to draft you this little bit of observation in order to give thanks yet again on the marvelous strategies you’ve contributed in this article. This has been remarkably generous with people like you to provide without restraint all that a number of us could have distributed as an e book to end up making some profit on their own, even more so considering the fact that you might have tried it in the event you considered necessary. Those advice additionally acted to be a easy way to recognize that many people have a similar zeal much like my very own to grasp whole lot more with reference to this matter. I am certain there are many more fun occasions up front for folks who examine your website.

 38. I must show some appreciation to this writer for bailing me out of this crisis. Just after checking throughout the the web and seeing basics which were not helpful, I figured my entire life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve resolved by way of your good guide is a critical case, as well as the ones which might have negatively affected my career if I hadn’t come across your blog post. Your own training and kindness in taking care of every part was helpful. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a stuff like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks very much for this reliable and sensible help. I will not think twice to suggest your blog to any person who needs and wants assistance about this subject matter.

 39. I wish to express my affection for your kind-heartedness for folks who require help with in this topic. Your special dedication to getting the solution along appears to be especially informative and have always allowed individuals much like me to achieve their objectives. Your entire useful guidelines signifies a lot to me and a whole lot more to my fellow workers. Many thanks; from each one of us.

 40. I wish to get across my affection for your kindness supporting those people that have the need for help on that field. Your personal commitment to getting the message across appeared to be incredibly interesting and have really helped women like me to arrive at their objectives. Your personal invaluable hints and tips implies a lot to me and additionally to my office colleagues. Best wishes; from all of us.

 41. A lot of thanks for your own efforts on this web page. Kim takes pleasure in managing investigation and it is simple to grasp why. I learn all relating to the dynamic form you create important guidance through this website and increase contribution from the others about this area of interest plus our favorite child is now understanding a great deal. Take pleasure in the rest of the new year. You’re doing a brilliant job.

 42. I together with my guys were found to be reading the great items from your site while before long I had a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those tips. These young boys came totally thrilled to read through all of them and have certainly been loving those things. We appreciate you genuinely considerably accommodating as well as for selecting certain excellent subject matter most people are really desirous to know about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 43. I and my guys appeared to be analyzing the nice pointers on your site and so all of the sudden got a terrible feeling I had not thanked the site owner for those techniques. All the young men are actually so stimulated to see all of them and already have in truth been taking advantage of them. Appreciation for getting well considerate as well as for utilizing variety of beneficial useful guides millions of individuals are really needing to discover. My very own sincere regret for not saying thanks to earlier.

 44. I simply needed to thank you very much again. I do not know the things that I could possibly have taken care of in the absence of the entire solutions discussed by you concerning that industry. It had been a very troublesome crisis for me, however , discovering a specialised way you handled it forced me to cry over contentment. I am just happier for this assistance and have high hopes you find out what a great job that you are carrying out teaching the rest through your web page. Most probably you have never got to know all of us.

 45. Pingback: Google
 46. Pingback: liteblue
 47. Pingback: gay dildo
 48. Pingback: porn
 49. Pingback: fingo vibrator
 50. Pingback: giant dong
 51. Pingback: Bluechew reviews
 52. Pingback: gay porn
 53. Pingback: type 1 diabetes
 54. Pingback: bondage experience
 55. Pingback: bondage gear
 56. Pingback: desensitizing lube
 57. Pingback: situs judi poker
 58. Pingback: rabbit vibrator
 59. Pingback: tax free
 60. Pingback: home decor places
 61. Pingback: maxbet casino
 62. Pingback: Gmail sign in
 63. Pingback: Gmail sign in
 64. Pingback: hasta yatağı
 65. Pingback: porn free
 66. Pingback: pocket vagina
 67. Pingback: best gay sex toys
 68. Pingback: mide 675
 69. Pingback: gay men using toys
 70. Pingback: SSNI-546
 71. Pingback: anal plug vibrator
 72. Pingback: New Music In Ghana
 73. Pingback: sex toys
 74. Pingback: NHDTB-305
 75. Pingback: nipple chain
 76. Pingback: cawd 008
 77. Pingback: mynordstrom portal
 78. Pingback: butt plug
 79. Pingback: Eweka
 80. Pingback: small vibrator
 81. Pingback: Vape Pens For Sale
 82. Pingback: cakes
 83. Pingback: Live Adult Sex
 84. Pingback: Tramadol Sale
 85. Pingback: ABP-897
 86. Pingback: onewalmart login
 87. Pingback: JAV
 88. Pingback: Sexy girl clothing
 89. Pingback: Emergency cleaning
 90. Pingback: sports blog
 91. Pingback: jockstrap brief
 92. Pingback: gay bondage toys
 93. Pingback: onewalmart login
 94. Pingback: anal douching
 95. Pingback: SEO Vancouver
 96. Pingback: daftar joker123
 97. Pingback: Goregaon Escorts
 98. Pingback: Webinars
 99. Pingback: CAWD 010
 100. Pingback: sewa led
 101. Pingback: افلام سكس
 102. Pingback: big dildo review
 103. Pingback: Ebook
 104. Pingback: vape shop
 105. Pingback: MRSS-076
 106. Pingback: Vape shop near me
 107. Pingback: laptop app
 108. Pingback: vape mod tanks
 109. Pingback: Cristobal Sane
 110. Pingback: flexispy erfahrung
 111. Pingback: ABP-906
 112. Pingback: anal cock ring
 113. Pingback: erection ring
 114. Pingback: buy ambien online
 115. Pingback: jewelry stores
 116. Pingback: Buy vicodin online
 117. Pingback: trenbolone online
 118. Pingback: Turkey smm panel
 119. Pingback: anal massage
 120. Pingback: local vape shops
 121. Pingback: cannabis for sale
 122. Pingback: this website
 123. Pingback: ESL teacher jobs
 124. Pingback: anal dildo
 125. Pingback: viagra
 126. Pingback: laptop app
 127. Pingback: cheapweed.ca
 128. Pingback: tattoos for women
 129. Pingback: buy xanax
 130. Pingback: cbd oil for sale
 131. Pingback: cialis
 132. Pingback: stopoverdoseil.org
 133. Pingback: vibrator sex toy
 134. Pingback: realistic dong
 135. Pingback: convertidormp3
 136. Pingback: Vega jelly 100mg
 137. Pingback: sex swing
 138. Pingback: strapons
 139. Pingback: vibrating dong
 140. Pingback: viagra
 141. Pingback: viagra
 142. Pingback: viagra
 143. Pingback: viagra
 144. Pingback: viagra
 145. Pingback: dildo
 146. Pingback: VIAGRA
 147. Pingback: nasonex
 148. Pingback: u lipo jaipur
 149. Pingback: VIAGRA
 150. Pingback: VIAGRA
 151. Pingback: anal butt plug
 152. Pingback: naked
 153. Pingback: free robux 2019
 154. Pingback: prostate
 155. Pingback: torrent download
 156. Pingback: XXX VIDEO
 157. Pingback: CHEAP VIAGRA
 158. Pingback: HotStamp Ribbon
 159. Pingback: biaxin
 160. Pingback: best cbd for sleep
 161. Pingback: áo Tee
 162. Pingback: FREE SEX VIDEOS
 163. Pingback: Moloko
 164. Pingback: Slenzane
 165. Pingback: adam and eve store
 166. Pingback: strapon review
 167. Pingback: adam and eve dildo
 168. Pingback: biography wiki
 169. Pingback: panty vibrator
 170. Pingback: g gasm rabbit
 171. Pingback: top sex slings
 172. Pingback: p spot stimulator
 173. Pingback: panty vibrator
 174. Pingback: Koinonia Messages
 175. Pingback: Naija
 176. Pingback: puppy trainer
 177. Pingback: terjemahan
 178. Pingback: PORN DOWNLOAD
 179. Pingback: legionella testing
 180. Pingback: 우리카지노
 181. Pingback: 코인카지노
 182. Pingback: 예스카지노
 183. Pingback: bangbros
 184. Pingback: 우리카지노
 185. Pingback: 더킹카지노
 186. Pingback: 코인카지노
 187. Pingback: CCRMG
 188. Pingback: dildo for women
 189. Pingback: we vibe
 190. Pingback: ssexy
 191. Pingback: Roadside service
 192. Pingback: FCMB Mobile App
 193. Pingback: Google
 194. Pingback: prostate massager
 195. Pingback: male stroker
 196. Pingback: PORN DOWNLOAD
 197. Pingback: SEX
 198. Pingback: Bondage
 199. Pingback: best lube for sex
 200. Pingback: women’s lingerie
 201. Pingback: futanari hentai
 202. Pingback: artwork digitizing
 203. Pingback: Buy Adderall
 204. Pingback: hitachi magic wand
 205. Pingback: netprobk
 206. Pingback: best cbd capsules
 207. Pingback: enamel cookware
 208. Pingback: Umzugsspedition
 209. Pingback: outlook login
 210. Pingback: money management
 211. Pingback: best cbd gummies
 212. Pingback: WAEC Registration
 213. Pingback: Anambrablog.com
 214. Pingback: Best songs
 215. Pingback: sex toy collection
 216. Pingback: sous traitance web
 217. Pingback: dildo
 218. Pingback: sous traitance web
 219. Pingback: cbd oil for sale
 220. Pingback: island invest
 221. Pingback: THE CAMERA GUYS
 222. Pingback: dong
 223. Pingback: seo cheshire
 224. Pingback: Water Softeners
 225. Pingback: alabama hot pocket
 226. Pingback: "weight loss"
 227. Pingback: sex perfume
 228. Pingback: Free Ads UK
 229. Pingback: 4chan porn
 230. Pingback: icl news
 231. Pingback: best cbd
 232. Pingback: Vape sale
 233. Pingback: Agen Poker Pulsa
 234. Pingback: nishat linen sale
 235. Pingback: bondage love swing
 236. Pingback: viagra
 237. Pingback: viagra
 238. Pingback: what is cbd
 239. Pingback: cannabidiol
 240. Pingback: Exotic Carts
 241. Pingback: Weed Wax
 242. Pingback: reshpcos lua dao
 243. Pingback: cannabidiol
 244. Pingback: cbd oil for sale
 245. Pingback: SEO
 246. Pingback: fda registration
 247. Pingback: Logo design studio
 248. Pingback: soviet flag
 249. Pingback: strapon dildo
 250. Pingback: Tile contractor
 251. Pingback: india visa
 252. Pingback: Free Robux Codes
 253. Pingback: pet life today
 254. Pingback: assessment quiz
 255. Pingback: cbd oil near me
 256. Pingback: colibri
 257. Pingback: pornographie
 258. Pingback: hemp cbd flower
 259. Pingback: hasta yatağı
 260. Pingback: cbd oil for dogs
 261. Pingback: Creative logo
 262. Pingback: tulpentour
 263. Pingback: preminium eliquid
 264. Pingback: handling haters
 265. Pingback: 500mg
 266. Pingback: CBD near me
 267. Pingback: tour in japan
 268. Pingback: strap on harness
 269. Pingback: panty vibrator
 270. Pingback: Bunny vibrator
 271. Pingback: Grazing Boards
 272. Pingback: sex toys
 273. Pingback: best apps
 274. Pingback: webehigh
 275. Pingback: CBD products
 276. Pingback: giant dildo
 277. Pingback: free tv series
 278. Pingback: flight
 279. Pingback: MyInforms
 280. Pingback: CBD oil near me
 281. Pingback: willy dildo
 282. Pingback: cbd bud
 283. Pingback: hemp vs cbd
 284. Pingback: royal cbd
 285. Pingback: woman pegging
 286. Pingback: Buy Backlinks Seo
 287. Pingback: domain authority
 288. Pingback: porn online
 289. Pingback: remote panties
 290. Pingback: Ask Question
 291. Pingback: Great
 292. Pingback: evolved vibrator
 293. Pingback: thrusting rabbit
 294. Pingback: House
 295. Pingback: Stiiizy Cake
 296. Pingback: Birthday Cake Pod
 297. Pingback: stiiizy
 298. Pingback: stiiizy
 299. Pingback: buy visa card
 300. Pingback: dax history
 301. Pingback: sexstream
 302. Pingback: MKsOrb.Com
 303. Pingback: MKsOrb.Com
 304. Pingback: MKsOrb
 305. Pingback: MKsOrb.Com
 306. Pingback: MKsOrb.Com
 307. Pingback: Maid Las Vegas
 308. Pingback: MKsOrb
 309. Pingback: sexy live cams
 310. Pingback: nude
 311. Pingback: MKsOrb
 312. Pingback: sex
 313. Pingback: CBD gummies
 314. Pingback: MKsOrb.Com
 315. Pingback: MKsOrb
 316. Pingback: Earn Money Online
 317. Pingback: MKsOrb.Com
 318. Pingback: MKsOrb
 319. Pingback: Juul Pods
 320. Pingback: APK
 321. Pingback: MKsOrb
 322. Pingback: SMS
 323. Pingback: Wooden Floors
 324. Pingback: here
 325. Pingback: best CBD oil
 326. Pingback: have a peek here
 327. Pingback: like it
 328. Pingback: Coinpunk
 329. Pingback: coinchomp
 330. Pingback: MKsOrb
 331. Pingback: suction cup dildo
 332. Pingback: MKsOrb.Com
 333. Pingback: فیلم سوپر
 334. Pingback: MKsOrb.Com
 335. Pingback: THC vape oil
 336. Pingback: MKsOrb.Com
 337. Pingback: MKsOrb
 338. Pingback: PUPPIES FOR SALE
 339. Pingback: MKsOrb.Com
 340. Pingback: safestore auto
 341. Pingback: MKsOrb.Com
 342. Pingback: THC vape juice
 343. Pingback: Dank carts
 344. Pingback: Puppies near me
 345. Pingback: cupping clinic
 346. Pingback: Dank cartridges
 347. Pingback: Buy weed online
 348. Pingback: Dank vapes
 349. Pingback: Buy weed online
 350. Pingback: oneplus 8
 351. Pingback: CBD
 352. Pingback: CBD
 353. Pingback: CBD
 354. Pingback: MKsOrb
 355. Pingback: CBD
 356. Pingback: CBD
 357. Pingback: CBD
 358. Pingback: CBD
 359. Pingback: CBD
 360. Pingback: CBD
 361. Pingback: customer reviews
 362. Pingback: best CBD oil
 363. Pingback: CBD for sale
 364. Pingback: buy CBD oil
 365. Pingback: CBD for sale
 366. Pingback: CBD oil for sale
 367. Pingback: buy CBD oil
 368. Pingback: CBD for sale
 369. Pingback: buy CBD oil
 370. Pingback: best CBD oil
 371. Pingback: buy CBD oil
 372. Pingback: buy CBD
 373. Pingback: cbd products
 374. Pingback: cbd for sale
 375. Pingback: cbd products
 376. Pingback: mint juul pods
 377. Pingback: Exotic carts
 378. Pingback: CBD gummies
 379. Pingback: CBD gummies
 380. Pingback: app for pc
 381. Pingback: free app download
 382. Pingback: games for pc
 383. Pingback: nill
 384. Pingback: male stroker toy
 385. Pingback: Recommended
 386. Pingback: suction cup dildo
 387. Pingback: Weed Strains
 388. Pingback: CBD pills
 389. Pingback: CBD oil 500mg
 390. Pingback: Weed Wax
 391. Pingback: sanal mağaza
 392. Pingback: male stroker toy
 393. Pingback: Glock 17
 394. Pingback: barbering scissors
 395. Pingback: yasaka scissors
 396. Pingback: ways to earn money
 397. Pingback: VAPE CARTRIDGES
 398. Pingback: vibrator for women
 399. Pingback: pc app
 400. Pingback: pc app
 401. Pingback: bitcoincard
 402. Pingback: buy cannabis oil
 403. Pingback: ukraine study visa
 404. Pingback: CBD gummies
 405. Pingback: best CBD gummies
 406. Pingback: web scraping
 407. Pingback: CBD oil 2500mg
 408. Pingback: best CBD oil
 409. Pingback: CBD gummies
 410. Pingback: Royal CBD pills
 411. Pingback: CBD cream
 412. Pingback: buy CBD oil
 413. Pingback: dispensary near me
 414. Pingback: top vibrators
 415. Pingback: best CBD pills
 416. Pingback: porn
 417. Pingback: Porno
 418. Pingback: porno izle
 419. Pingback: generic ventolin
 420. Pingback: Buy Weed Online
 421. Pingback: Juul Mango Pods
 422. Pingback: Juul Pods
 423. Pingback: Juul mint pods
 424. Pingback: buy weed online
 425. Pingback: THC VAPE OIL
 426. Pingback: vape shop near me
 427. Pingback: Buy Valium
 428. Pingback: Lemon 714 pill
 429. Pingback: xanax for sale
 430. Pingback: viagra substitute
 431. Pingback: Free Robux
 432. Pingback: Dank Vapes Flavors
 433. Pingback: slot machine bonus
 434. Pingback: Buy Ambien Online
 435. Pingback: Robux Hack
 436. Pingback: Packwoods
 437. Pingback: Freelance Jobs
 438. Pingback: Themesflix
 439. Pingback: Free Robux
 440. Pingback: drone services
 441. Pingback: vape shop near me
 442. Pingback: buy cheap cialis
 443. Pingback: Kratom Near Me
 444. Pingback: Smart Carts Thc
 445. Pingback: Nuvvu Nuvvu Lyrics
 446. Pingback: generic viagra
 447. Pingback: scam website
 448. Pingback: seo hk
 449. Pingback: Buy Weed Online
 450. Pingback: Vape shop Near Me
 451. Pingback: best seo hong kong
 452. Pingback: cialis online
 453. Pingback: IDM Patch
 454. Pingback: generic viagra
 455. Pingback: Percocets for sale
 456. Pingback: Make Money Fast
 457. Pingback: Make Money Fast
 458. Pingback: Make Money Fast
 459. Pingback: Online Jobs
 460. Pingback: Make Money Fast
 461. Pingback: Make Money Fast
 462. Pingback: robux generator
 463. Pingback: OnHax
 464. Pingback: prescription drugs
 465. Pingback: OnHax Me
 466. Pingback: OnHax Me
 467. Pingback: Gelato Strain
 468. Pingback: Cookies Dab Carts
 469. Pingback: vape carts
 470. Pingback: Buy Weed Online
 471. Pingback: Weed Strains
 472. Pingback: Kratom Near Me
 473. Pingback: OnHaxx
 474. Pingback: cialis generic
 475. Pingback: THC Vape Juice
 476. Pingback: Dank Vapes
 477. Pingback: Hoodies
 478. Pingback: e-library
 479. Pingback: incek beko servisi
 480. Pingback: 710 kingpen
 481. Pingback: Buy Weed Online
 482. Pingback: THC Vape Oil
 483. Pingback: Kingpen
 484. Pingback: Kratom Near Me
 485. Pingback: cbd cats
 486. Pingback: cbd oil
 487. Pingback: generic viagra
 488. Pingback: beagle puppies
 489. Pingback: tabla infundata
 490. Pingback: buy tadalafil
 491. Pingback: Exterminators
 492. Pingback: canada ed drugs
 493. Pingback: propecia
 494. Pingback: Kratom near me
 495. Pingback: Corgi for sale
 496. Pingback: Sell jewelry
 497. Pingback: Sell rolex
 498. Pingback: 먹튀검증
 499. Pingback: Dog Carriers
 500. Pingback: russian letters
 501. Pingback: Bookstore
 502. Pingback: CRISC Dumps
 503. Pingback: Supreme Carts
 504. Pingback: Dank Vapes
 505. Pingback: Dank Cartridges 
 506. Pingback: Windows RDP
 507. Pingback: Thc Vape Liquid
 508. Pingback: india visa
 509. Pingback: Cavachon
 510. Pingback: Cavapoo Puppies
 511. Pingback: Shiba Inu
 512. Pingback: Premium
 513. Pingback: more info here
 514. Pingback: more info here
 515. Pingback: indisk visum
 516. Pingback: cialis
 517. Pingback: indian visa online
 518. Pingback: indian visa
 519. Pingback: indian visa
 520. Pingback: indiskt visum
 521. Pingback: indian visa
 522. Pingback: new zealand eta
 523. Pingback: new zealand eta
 524. Pingback: new zealand eta
 525. Pingback: new zealand visa
 526. Pingback: new zealand visa
 527. Pingback: Pendik Escort
 528. Pingback: Kartal Escort
 529. Pingback: Cat In Russian
 530. Pingback: free v bucks
 531. Pingback: free v bucks
 532. Pingback: free v bucks
 533. Pingback: Samoyeds
 534. Pingback: Terrier Breeds
 535. Pingback: Hound Dogs
 536. Pingback: Doberman Dog
 537. Pingback: Malamute Puppy
 538. Pingback: Marijuana Vapes
 539. Pingback: Marijuana Strains
 540. Pingback: Marijuana Wax
 541. Pingback: Buy Weed Online
 542. Pingback: THC Cartridges
 543. Pingback: Cannabis Oil
 544. Pingback: check this out
 545. Pingback: Medical Marijuana
 546. Pingback: Medical Marijuana
 547. Pingback: Rick Simpson Oil
 548. Pingback: Hybrid Strains
 549. Pingback: Indica Strains
 550. Pingback: Sativa Strains
 551. Pingback: THC oil
 552. Pingback: Banana Kush Strain
 553. Pingback: Blue Dream Strain
 554. Pingback: White Rhino Strain
 555. Pingback: Death Star Strain
 556. Pingback: Do Si Dos Strain
 557. Pingback: Golden Goat Strain
 558. Pingback: Maui Waui Strain
 559. Pingback: Cannatonic Strain
 560. Pingback: Bubba Kush Strain
 561. Pingback: Alien Kush Strain
 562. Pingback: Cherry Pie Strain
 563. Pingback: White Shark Strain
 564. Pingback: True Og Strain
 565. Pingback: Blue Cheese Strain
 566. Pingback: Blueberrry Strain
 567. Pingback: Valentine X Strain
 568. Pingback: G13 Strain
 569. Pingback: Black Jack Strain
 570. Pingback: Chemdawg Strain
 571. Pingback: Head Cheese Strain
 572. Pingback: Gelato Strain
 573. Pingback: Romulan Strain
 574. Pingback: Sour Tangie Strain
 575. Pingback: Euforia Strain
 576. Pingback: Henry Viii Strain
 577. Pingback: Honey Bud Strain
 578. Pingback: Lsd Strain
 579. Pingback: Big Wreck Strain
 580. Pingback: Amnesia Strain
 581. Pingback: 메리트카지노
 582. Pingback: Fruity Thai Strain
 583. Pingback: Buddah Og Strain
 584. Pingback: Mango Haze Strain
 585. Pingback: Queso Strain
 586. Pingback: viagra price
 587. Pingback: Trainwreck Strain
 588. Pingback: Fog Strain
 589. Pingback: Euphoria Strain
 590. Pingback: Huron Strain
 591. Pingback: cialis 5mg reviews
 592. Pingback: viagra hk
 593. Pingback: cialis miami
 594. Pingback: visa
 595. Pingback: visa inde
 596. Pingback: visa online
 597. Pingback: visum indien
 598. Pingback: Visa de India
 599. Pingback: buy levitra 20mg
 600. Pingback: buy viagra cvs
 601. Pingback: cialis ordering
 602. Pingback: brand cialis
 603. Pingback: cialis pill
 604. Pingback: viagra dosage
 605. Pingback: mousetrap
 606. Pingback: canada drug
 607. Pingback: viagra
 608. Pingback: buy viagra dublin
 609. Pingback: female viagra uk
 610. Pingback: nytimes
 611. Pingback: norwaytoday
 612. Pingback: dutchnews
 613. Pingback: cphpost
 614. Pingback: aftonbladet
 615. Pingback: spiegel
 616. Pingback: postimees
 617. Pingback: cialis and viagra
 618. Pingback: lemonde
 619. Pingback: helsinkitimes
 620. Pingback: icelandreview
 621. Pingback: thesouthafrican
 622. Pingback: 우리카지노
 623. Pingback: 퍼스트카지노
 624. Pingback: يلا شوت
 625. Pingback: مهرجانات
 626. Pingback: Japanese Porn
 627. Pingback: Trans Hub Porn
 628. Pingback: sex video
 629. Pingback: c34r54wxw4r34c3
 630. Pingback: langley plumber
 631. Pingback: buy cialis 36 hour
 632. Pingback: Mining
 633. Pingback: 141generic2Exare
 634. Pingback: hscenlwn
 635. Pingback: Twink Gay Porn
 636. Pingback: hold'em
 637. Pingback: MILF Porn
 638. Pingback: kienthucfx
 639. Pingback: poker chips
 640. Pingback: sa gaming baccarat
 641. Pingback: silencil price
 642. Pingback: mma
 643. Pingback: maeng da kratom
 644. Pingback: dimiourgia eshop
 645. Pingback: car battery
 646. Pingback: GOODYEAR
 647. Pingback: kuranda dog beds
 648. Pingback: t-shirt boy
 649. Pingback: svg cut files
 650. Pingback: 샌즈카지노
 651. Pingback: design
 652. Pingback: 우리카지노
 653. Pingback: 메리트카지노
 654. Pingback: 퍼스트카지노
 655. Pingback: 코인카지노
 656. Pingback: Dank Vapes
 657. Pingback: Appartement neuf
 658. Pingback: romanticnight.eu
 659. Pingback: anaimmi
 660. Pingback: best cbd oil
 661. Pingback: container ship
 662. Pingback: cialis 10 mg
 663. Pingback: quotes about life
 664. Pingback: cbd oil near me
 665. Pingback: cbd for anxiety
 666. Pingback: best cbd for dogs
 667. Pingback: best cbd gummies
 668. Pingback: work out sex
 669. Pingback: best cbd gummies
 670. Pingback: best cbd gummies
 671. Pingback: best cbd for dogs
 672. Pingback: best cbd gummies
 673. Pingback: best cbd oil
 674. Pingback: dog in uniform
 675. Pingback: GeneVihodsef
 676. Pingback: covid
 677. Pingback: working visa
 678. Pingback: cialis 20 mg cost
 679. Pingback: Inuit Art
 680. Pingback: kpop idol outfits
 681. Pingback: cbd oils for pain
 682. Pingback: cbd for sale
 683. Pingback: buy cbd
 684. Pingback: buy vcc buy
 685. Pingback: cbd oil for dogs
 686. Pingback: dog
 687. Pingback: gw99
 688. Pingback: مزاداتي
 689. Pingback: buy cialis drug
 690. Pingback: 먹튀검증
 691. Pingback: BUY OPANA 40MG
 692. Pingback: IPTV Smarters Pro
 693. Pingback: masturbation guide
 694. Pingback: alex more
 695. Pingback: 4-AcO DMT For Sale
 696. Pingback: buy kratom online
 697. Pingback: kratom back pain
 698. Pingback: kratom for anxiety
 699. Pingback: real doll
 700. Pingback: Jake
 701. Pingback: ervaringen
 702. Pingback: Make money online
 703. Pingback: 강남 안마
 704. Pingback: Pick A Puppy
 705. Pingback: 강남안마
 706. Pingback: personal loan
 707. Pingback: 강남안마
 708. Pingback: best casino sites
 709. Pingback: Ben marks Mackay
 710. Pingback: watch dive
 711. Pingback: kratom capsules
 712. Pingback: car polisher
 713. Pingback: Pornhome XXX
 714. Pingback: stromectol price
 715. Pingback: safestore auto
 716. Pingback: safestore auto
 717. Pingback: full apps download
 718. Pingback: surrey tires
 719. Pingback: Eli Dangerfield
 720. Pingback: safestore auto
 721. Pingback: menuiserie paris
 722. Pingback: esoteric
 723. Pingback: Emaille pin
 724. Pingback: ac repair livonia
 725. Pingback: premium cigars
 726. Pingback: diflucan liver
 727. Pingback: cheap pet supplies
 728. Pingback: mp3 juice 2021
 729. Pingback: synthroid milk
 730. Pingback: lilac dog collar
 731. Pingback: 欺骗客户
 732. Pingback: gout
 733. Pingback: shutterfly canvas
 734. Pingback: antiagingcreamface
 735. Pingback: pure amphetamine
 736. Pingback: phd dissertations
 737. Pingback: Aaron Lal
 738. Pingback: ryans pet supplies
 739. Pingback: Curso lari basilio
 740. Pingback: bitcoin brokers
 741. Pingback: 온라인홀덤
 742. Pingback: Laptop hilfe wagen
 743. Pingback: logo designer
 744. Pingback: thc vape juice
 745. Pingback: Herbal incense
 746. Pingback: dentizione torino
 747. Pingback: visit here
 748. Pingback: prepping
 749. Pingback: TRADING
 750. Pingback: us pharmacy cialis
 751. Pingback: Hot Products
 752. Pingback: nails wien
 753. Pingback: Pharmacy Canada
 754. Pingback: bitcoincard
 755. Pingback: paxil 25 mg
 756. Pingback: maker of plaquenil
 757. Pingback: vape pens for sale
 758. Pingback: buy delta 8
 759. Pingback: Viagra opinie
 760. Pingback: London Escorts
 761. Pingback: leki na potencje
 762. Pingback: cardano
 763. Pingback: para kazanma
 764. Pingback: tele consultancy
 765. Pingback: Review and Bonus
 766. Pingback: cryptocurrency
 767. Pingback: shirts
 768. Pingback: albino penis envy
 769. Pingback: steyr aug
 770. Pingback: read more
 771. Pingback: read my site
 772. Pingback: Read More
 773. Pingback: read more
 774. Pingback: Guns for sale
 775. Pingback: Read More
 776. Pingback: Like This
 777. Pingback: Joker
 778. Pingback: SEO
 779. Pingback: สล็อต999
 780. Pingback: ผลบอล
 781. Pingback: sbobet
 782. Pingback: แทงหวย
 783. Pingback: check it
 784. Pingback: more
 785. Pingback: check it
 786. Pingback: Nolvadex
 787. Pingback: click
 788. Pingback: read here
 789. Pingback: read here
 790. Pingback: read here
 791. Pingback: read more
 792. Pingback: read more
 793. Pingback: read here
 794. Pingback: Training Sydney
 795. Pingback: Surgical Gloves
 796. Pingback: Kamagr apteka
 797. Pingback: lasix purchase
 798. Pingback: Viagra dla kobiet
 799. Pingback: click
 800. Pingback: damony
 801. Pingback: Luer Lock Syringe
 802. Pingback: more
 803. Pingback: read more
 804. Pingback: scooters for sale
 805. Pingback: check it
 806. Pingback: check it
 807. Pingback: crossdressers cams
 808. Pingback: SEO Nanaimo
 809. Pingback: burnaby bc
 810. Pingback: trenorol review
 811. Pingback: BLUEBERRY WEED
 812. Pingback: escorts
 813. Pingback: erse
 814. Pingback: Cialis
 815. Pingback: find out more
 816. Pingback: bolly4u.org
 817. Pingback: موقع سكس
 818. Pingback: best pegging toys
 819. Pingback: mafiaslot88
 820. Pingback: sex toys for women
 821. Pingback: free porn
 822. Pingback: canada usa
 823. Pingback: sales system
 824. Pingback: SEO Los Angeles
 825. Pingback: recette
 826. Pingback: Travel Influencer
 827. Pingback: Cialis
 828. Pingback: local company
 829. Pingback: learn more
 830. Pingback: mindfulness
 831. Pingback: viagra vs levitra
 832. Pingback: Vortex Red Dot
 833. Pingback: gas fireplace
 834. Pingback: bàn học cho bé
 835. Pingback: W88
 836. Pingback: ketqua.tv
 837. Pingback: W88
 838. Pingback: W88.ltd
 839. Pingback: W88vnbet.com
 840. Pingback: sàn forex
 841. Pingback: cialis 40mg
 842. Pingback: computer disposal
 843. Pingback: Dildo
 844. Pingback: adult
 845. Pingback: umraniye escort
 846. Pingback: vibrators
 847. Pingback: it disposal
 848. Pingback: d2o
 849. Pingback: repair my phone
 850. Pingback: porn
 851. Pingback: sattamatka
 852. Pingback: anal beads
 853. Pingback: clit sex toy
 854. Pingback: canadapharmacy.com
 855. Pingback: diy sex toy
 856. Pingback: Exness
 857. Pingback: fn 509 tactical
 858. Pingback: Glock 42 for sale
 859. Pingback: buy virtual card
 860. Pingback: pendik escort
 861. Pingback: escort maltepe
 862. Pingback: canada pharmacy
 863. Pingback: buy guns online
 864. Pingback: slot online
 865. Pingback: fix iphone screen
 866. Pingback: closet tour
 867. Pingback: myths about sex
 868. Pingback: alex more
 869. Pingback: Irvine Hair Salons
 870. Pingback: Gun Shops near me
 871. Pingback: aat vs acca
 872. Pingback: Cialis cena
 873. Pingback: adam and eve toys
 874. Pingback: rape movies
 875. Pingback: silicone vibrator
 876. Pingback: used arcade games
 877. Pingback: PARROTS FOR SALE
 878. Pingback: Flatster Login
 879. Pingback: Best software
 880. Pingback: click to read more
 881. Pingback: PULVERIZER
 882. Pingback: live oranum
 883. Pingback: buy kratom online
 884. Pingback: kratom for sale
 885. Pingback: best delta 8
 886. Pingback: togel hari ini
 887. Pingback: cob light strip
 888. Pingback: club w88
 889. Pingback: vaobong88
 890. Pingback: strap-on dildo
 891. Pingback: Best THC Gummies
 892. Pingback: Observer
 893. Pingback: PG สล็อต
 894. Pingback: buy diablo 2 items
 895. Pingback: casino roulette
 896. Pingback: bachelor's degree
 897. Pingback: judi togel online
 898. Pingback: Self Worth
 899. Pingback: free
 900. Pingback: foreclosure fraud
 901. Pingback: top vibrators
 902. Pingback: live score
 903. Pingback: cock ring
 904. Pingback: bachelor's degree
 905. Pingback: BUY THC JUICE VAPE
 906. Pingback: tiktok followers
 907. Pingback: Herald Net
 908. Pingback: buy weed
 909. Pingback: dispensary near me
 910. Pingback: buy rdp vps server
 911. Pingback: buy weed online
 912. Pingback: SF Examiner
 913. Pingback: buy weed online
 914. Pingback: guns for sale
 915. Pingback: web
 916. Pingback: movers Kelowna
 917. Pingback: Data obligasi
 918. Pingback: Restaurant
 919. Pingback: best iptv provider
 920. Pingback: MILF Porn Land
 921. Pingback: escort bayan
 922. Pingback: bostanci escort
 923. Pingback: Roofing Services
 924. Pingback: Sig Mpx
 925. Pingback: Dining Table Set
 926. Pingback: muabacklinks
 927. Pingback: Squat Rack
 928. Pingback: Shaun Segal
 929. Pingback: adam and eve
 930. Pingback: باوربوينت
 931. Pingback: tueran
 932. Pingback: gif maker
 933. Pingback: Canadian service
 934. Pingback: software reviewer
 935. Pingback: Satta Matka
 936. Pingback: juul cucumber pods
 937. Pingback: Ambien 10mg
 938. Pingback: glo cartridges
 939. Pingback: delta 8 moon rocks

Вашият коментар