Треньор за 10 минути

17 май 2007 година.

Феновете на скромния английски тим Торки Юнайтед очакват с нетърпение назначаването на Лирой Росеньор за треньор. Отборът току-що е завършил кошмарен сезон и е изпаднал от Лига 2 (четвъртото ниво на английския футбол), а с идването на Росеньор се възлагат надежди, че отборът бързо ще се завърне в дивизията.

Самият Росеньор вече е водил Торки в периода 2002-2006 г. Под негово ръководство тимът постига най-големия успех в историята си, след като през сезон 2003-2004 за първи път печели промоция за влизане в Лига 1. Е, Торки не успява да се задържи в третия английския ешелон и още следващата година изпада, но все пак Росеньор вече е записал най-високото постижение в иначе дългата история на клуба, създаден през 1899 г.

И така, на вече споменатата дата е пресконференцията, на която е представен Росеньор. Брифингът завършва в 15:30 часа английско време, но само 10 минути по-късно той обявява пред пред журналистите, които още не са си тръгнали, че вече не е треньор.

Какво се случва в тези 10 минути?

Точно в този момент собственикът на клуба Майк Батсън сключва сделка, с която продава 51 процента от клуба на международен консорциум. Веднага след пресконференцията той привиква Росеньор и му съобщава, че клубът вече има нови собственици, които ще назначат свой треньор.

Новината е шокираща, но въпреки това бившият нападател на Фулъм, Куинс Парк Рейнджърс и Уест Хем я приема с чувство за хумор.

„Очевидно са преценили, че съм свършил фантастична работа за тези десет минути и ме пуснаха да си отида“, шегува се Росеньор, веднага, след като е освободен.

Престоят му начело на Торки остава като безапелационен рекорд за най-кратко задържал се треньор в английския футбол. Подобна официална статистика не се води по цял свят, но вероятно единственият, който може да съперничи на „постижението“ на Лирой Росеньор е само Ивайло Петев с неговия „престой“ в Левски.