Силата на човешкия дух. 105-годишен колоездач изуми света

Французинът Робер Маршан показа, че за човек не съществуват граници. В спорта не съществуват граници. Дори и възрастови.

„Не съм феномен, не съм шампион. Аз съм просто един нормален човек“, твърди Маршан.

Но един нормален човек не е преживял две Световни войни. Робер е пряк свидетел на навлизането на немските войски в родния му град Амиен през 1914 г., съвременник на 16 президенти на Франция, член на Съпротивата, лежал в затвора, защото отказал да дава уроци на децата на сътрудници на нацистите, шампион на Франция по гимнастика, пожарникар в Париж, птицевъд във Венецуела и дървосекач в Канада. Но… преди всичко това, което го прави НЕнормален човек е начинът, по който кара колело на своята възраст. Възраст от 105 години.

Дори постави рекорд по колоездене в своята възрастова група, което все пак е малко или много абсурдно само по себе си, тъй като е невероятно да разберем, че има рекорди за хора/спортисти над 105-годишна възраст. Е, има. И Маршан го постави няколко дни след Нова година на колодрума в Сен Кентин-ен-Ивелин. Целта беше, както преди две години. Какво разстояние ще бъде изминато за един час. Тогава, като значително по-млад постави рекорда в другата възрастова група за спортисти над 100-годишна възраст. Тогава измина 26,927 км. Този път си беше поставил за цел да измине 23 или 24 км. Е, не ги достигна, завъртя 22,547 км.

„Ако направя 30 км, ще ме обвинят, че съм допингиран“, пошегува се още преди предизвикателството французинът.

Не на шега обаче той наистина трябваше да даде допинг проба, за да може Международния колоездачен съюз да утвърди рекорда му. Той постави и друг рекорд, а именно най-възрастният колоездач, карал в продължение на един час. Истинското постижение за него обаче е изпълняването на поставената от самия него цел, а именно в нито един момент пулсът да не надвишава 110 удара в минута. А единствената тайна на Робер за постижението му е, че в бутилката си с вода добавя и по малко мед.

„Добре съм. Нямам проблеми с краката, а с ръцете, тъй като имам ревматизъм“, обясни след едночасовия пробег дълголетникът.

Всъщност Маршан опитал да стане професионален колоездач още като 20-годишен, но не успял заради ниския си ръст – той е висок 158 см. Треньорът в тогавашния му отбор му казал, че с този ръст няма как да стигне далеч. Мечтата обаче винаги е била в съзнанието му. Много, много години по-късно той се завръща към колоезденето. Като 86-годишен той участва в първото си дълго състезание. Още по-късно, през 2012-а той поставя рекорда за най-бързо изминати 100 км от столетници – 4 часа, 17 минути и 27 секунди.

Но каква е тайната за формата на Робер на тази възраст

„Цял живот съм спортувал, ям много плодове и зеленчуци, не пия много кафе, не пуша и пия малко алкохол“, е краткото му обяснение.

Всъщност твърди, че не следва никакъв специален режим. Яде месо само веднъж седмично, но не заради някакви предписания, а защото просто обича повече риба, яде значително повече.

Всяка сутрин обаче прави разгрявки. Има си и личен треньор и често излиза с организираните колоездачи от неговия град Митри.

„Тялото му е малко, но сърцето му изпомпва толкова кръв в минута като на много по-голям човек“, обяснява Вероник Била, психолог и университетски професор, която е близо до него, откакто той навърши 100 години.

Живее си сам. Сам си готви, сам си пазарува. Не зависи от никого, съзнанието, главата му е в перфектно състояние и единственият му проблем е, че не чува много добре.

„Този човек ще ни погребе всички“, заключи на шега негов приятел след поставения рекорд.

One thought on “Силата на човешкия дух. 105-годишен колоездач изуми света”

Вашият коментар