Първият шампион отново на върха

След десетилетия, в които беше на опашката при слабаците през последните години Голдън Стейт Уориърс се превърна във фактор в Националната баскетболна асоциация. В рамките на 3 сезона, „воините“ станаха 2 пъти шампиони. Преди 2 години те зовюваха първа титла след точно 40-годишна пауза, а сега отново стъпиха на най-високото стъпало в баскетбола отвъд Океана.

За съвременните фенове, незапознати с историята, Уорирърс дълго време е възприеман по-скоро като средняшки и дори слабашки отбор. И може би с основание. Дълги години отборът трайно бе сред последните в класирането в Западната конференция. Както вече стана ясно, 40 години отборът не беше печелил титлата. Истината обаче е, че точно, където е в момента – на върха, там е мястото на Уориърс.

Всъщност Уориърс е един от едва трите от днес съществуващите отбори в NBA, които са участвали и в първия сезон на асоциацията при нейното основаване през 1946 г. И не само, че е участвал, а Уориърс е и първият шампион. Голямата разлика обаче е, че го прави с друго местоположение, тъй като отначало клубът е бил базиран във Филаделфия. На следващата година Филаделфия Уорирърс печели в Източната конференция, но губи големия финал от Балтимор Булетс. През 1956-а отборът печели втората си титла, а срещу неговото име стои и един от най-бележитите рекорди в историята на баскетбола отвъд Океана. От 1959 г. в редиците на тима е една от големите звезди в историята на играта, а именно Уилт Чембърлейн. Именно с екипа на Уориърс той става първият баскетболист, който отбелязва 100 точки в един и остава засега единствен в историята на NBA. Прави го на 2 март 1962 г. срещу Ню Йорк Никс.

Точно тази година обаче Уориръс се местят в Сан Франциско. Асоциацията се разраства на Запад и след като 3 години по-рано Лос Анджелис Лейкърс е станал първият отбор на тихоокеанското крайбрежие Уорирърс също се мести в щата Калифорния.

Всъщност от самото начало отборът не може да се установи точно в Сан Франциско. Играе мачовете с предградието Дейли Сити или съседните градове Оуклънд или Сан Хосе и недостатъчно често в зала „Сан Франсиско Сивик Аудиториум“ в центъра на града.

Поради тези причини през 1971 г. отборът официално се премества в Оукланд, като прави и една съществена промяна в името си. Кръщава се не на града, а Голдън Стейт Уориърс. Голдън Стейт (златният щат) е наричан щата Калифорния, но уникалното в това наименование е, че и към днешна дата това единственият отбор в четирите големи спортни лиги на САЩ (баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей), който не носи името на град, щата или поне региона, от който е.

В новия си дом Уориърс бързо изживява ренесанс и през 1975 г. печели шампионската титла. През следващия сезон стига финала на Западната конференция, загубен от Финикс Сънс, и това бе най-близкото докосване до върха за тима до тази година, когато бяха регистрирани и редица рекорди от Стеф Къри и компания.

В историята остава загадката защо тимът е бил кръстен Голдън Стейт, а не Оукланд Уориърс. Една от хипотезите е, че тогавашните ръководители на клуба тайно са се надявали един ден да се завърнат в Сан Франциско и затова не са искали да слагат името Оукланд в наименованието. Ако е било така, то повече от 45 години по-късно мечтата им явно ще се сбъдне. Новата зала с 18-хиляди меса в квартал Мишън Бей на Сан Франциско вече е се строи и ще очаква завръщането на Уорирърс през сезон 2019/20.

Вашият коментар