Пионерите, въвели спонсорството във футбола

В днешното време на комерсиализация трудно може да си представим фланелките на футболните отбори без спонсори на екипите си. Малко са отборите, които си позволяват за някой друг сезон да играят с „чисти“ фланелки, но болшинството от останалите залагат на всякакъв тип спонсори, които генерират и основна част от приходите на клубовете.

Това обаче невинаги е било така. Знаете ли откога се появява практиката футболните клубове да започнат да слагат рекламни лога на екипите си с цел да увеличат приходите си? И кои са първите клубове, прибегнали до този иновативен подход?

Всъщност и историята не е съвсем категорична по въпроса. В неясното минало „историята“ твърди, че първият клуб, който слага спонсор на екипа си е уругвайският гранд Пенярол в средата на ’50-те години на XX век. Историята обаче мълчи какъв е бил точно спонсорът. В Европа пионерът в тази сфера е Аустрия Виена. През сезон 1966/1967 пивоварът Манфред Маутнер Маркхоф решава да спонсорира Аустрия и така на лилавата фланелка „изгрява“ бирената чаша, емблема на пивоварната на Маркхоф. Спонсорството на Аустрия обаче е за кратко и е единичен случай за годините до 1973 г.

Играта коренно се променя благодарение на Айнтрахт Брауншвайг. Не сме свикнали да приемаме този германски клуб като особено значим, но той всъщност е един от отборите, основатели на Бундеслигата, а след това очевидно отваря вратите към комерсилизацията на футбола – в целия свят. През въпросната 1973-та Айнтрахт Брауншвайг изпитва сериозни финансови затруднения и прибягва към нетрадиционен подход. От клуба правят контакт с известната марка ликьор „Йегермайстер“, откъдето пък предлагат 100 хиляди марки на клуба, за да сложи логото на напитката на своите екипи. Находчивият ход обаче не е добре посрещнат от германската лига. На Айнтрахт Брауншвайг е забранено да сложи подобна реклама върху екипите си. Ситуацията обаче била тежка и очевидно изисквала отчаяни мерки. Нещата били взети в ръце от самите футболисти на „Лъвовете от Севера“ – така били известни заради емблемата си с лъв. Те се събрали заедно и стигнали до ново решение, което в крайна сметка било одобрено – логото с лъва се сменя и на негово място биват сложени известните еленски рога на „Йегермайстер“, с които Айнтрахт излиза за първи път срещу Шалке на 23 март 1973 г. Пред този ход германската лига вече била безсилна и 7 месеца по-късно официално позволила на екипите да се поставят реклами. Иновацията привлякла доста внимание в Германия и всъщност значително популяризирал „Йегермайстер“. След като рекламните договори били позволени, модата веднага била възприета и много скоро на екипите на Хамбургер, Дуисбург и Айнтрахт Франкфурт също се появили спонсори – също марки ликьори, все конкуренти на „Йегермайстер“.

 

Източник: Who Invented the Stepover? от Paul Simpson, Uli Hesse