Най-тежкият вратар в историята

През изминалия сезон силно нашумя името на Уейн Шоу – резервният вратар на нискоразредния английски тим Сътън Юнайтед. Състезаващият се в петото ниво на английския футбол отбор сътвори огромната сензация в Купата на Англия, като достигна чак до осминафиналите, където най-накрая беше спрян от Арсенал. И името, което ще запомним от шеметния поход на Сътън е точно това на Шоу.  Не, защото сътвори някакви феноменални спасявания, с които да помогне за победите на отбора си (той дори не игра).

Със 125-те си килограма Уейн Шоу всъщност остава далеч от рекорда за най-тежък вратар

А със свръхпълната си фигура и незабравимия момент как яде пай с месо на резервната скамейка по време на мача с „артилеристите“.

Теглото му е около 125 кг, което според журналистите на Острова го прави със сигурност най-тежкият действащ футболист в английския футбол.

Вярвате или не, той обаче далеч не е такъв в историята. В книгата с „Рекордите Гинес“ дори си има специална категория и рекорд за „Най-тежкия вратар“. И не, това не е Лилчо Арсов.

Рекордьорът е от Англия. Името му е Уилям Хенри „Фети“ (Дебеличкия) Фулк. Бил е дори английски национал, макар и в зората на професионалния футбол, тъй като е играл в края на 19-и и началото на 20-и век. Прекарва кариерата си основно в Шефийлд Юнайтед между 1894 и 1905 г., след което е купен за 50 паунда от Челси, където играе един сезон, а след това още един и за Брадфорд.

С Шефийлд Юнайтед има една титла и две купи на Англия, две втори места в първенството и един загубен финал за

ФА Къп. Както много други футболисти по това време той е и професионален играч по крикет. Освен с прякора Дебеличкия, го наричали и Колосалния.

И… Да се върнем на основното. През голяма част от кариерата си той тежал 141 кг, но е вписан в „Гинес“ като „Най-тежкия вратар“ с теглото си от последните си сезони преди да се откаже от футбола – 165 кг. Все пак той бил висок – 193 см. Но пък бил толкова тежък, че веднъж счупил на две страничната греда, след като се блъснал в нея.

Вашият коментар