Най-големите спортисти! Медалистите и през лято, и през зима

Редица са случаите на спортисти, които са участвали и на Летни, и на Зимни Олимпийски игри. Сред тях е и българката Евгения Раданова, а само в Сочи бройката на тези атлети се увеличи с четирима. Малко обаче са спортистите, които не само са участвали и на двата форума, а са печелили и медали.

На 19 февруари 2014 г. обаче сред тях се вписа една американка – Лорин Уилямс. В Сочи тя спечели сребърния медал в бобслея при жените и така стана сред малкото с медали от Летни и Зимни игри. Така 30-годишната представителка на САЩ вече има общо три олимпийски отличия. Съвсем очаквано тя започва кариерата си в леката атлетика, а практиката в бобслея показва, че често се търсят спринтьори, които да подсилват отборите на всички страни в този спорт. През вече далечната 2004 г. в Атина Лорин Уилямс бе сред тези, които спряха Ивет Лалова по пътя към медала (българката завърши четвърта) и грабна среброто в спринта на 100 метра. Осем години по-късно, през 2012-а тя триумфира и със златния медал, а това се случи в Лондон в щафетата на 4х100 метра.

Така тя стана една от едва петимата спортисти с подобно постижение. Кои са останалите:

Еди Ийгън (САЩ)  

Янкито триумфира са златния медал на Летни Олимпийски игри още преди изобщо да има създаден подобен зимен форум. През 1920 г. в Антверпен той става шампион по бокс в лека тежка категория. През 1932 г. той също се преквалифицира в бобслея и става част от четворката на САЩ, която триумфира със златния медал пред собствена публика в Лейк Плесид.

Якоб Тулин Тамс (Норвегия)

Той обръща модела и първо печели медал на Зимни Игри. Тула, както е по-известен норвежецът, е първият олимпийския шампион  в ски скока триумфирайки със златния медал на първите Зимни Олимпийски игри в Шамони през 1924 г. През 1936 г. в Берлин печели и сребърен медал като ветроходец.

Криста Лудинг (ГДР, Германия)

Да, името на държавата ви подсказва за кое време става въпрос. Лудинг е една от най-големите в бързото пързаляне с кънки. Има два златни медала – на 500 метра в Сараево през 1984 г. и на 1000 метра в Калгари през 1988 г. В канадския град тя печели и сребро на 500 метра, а в същата дисциплина допълва и с бронз от Албервил през 1992-ра. Както вече е известно до 1992-ра Зимни и Летни игри се провеждат в една и съща година и германката е единствената, която печели медали от двата типа Игри в една и съща година. Това се случва през 1998-а, когато след двете си отличия в Калгари, тя стига и до среброто в спринта на колоезденето на писта. В допълнение към атлетическите й качества може да добавим, че и в двата вида спорта е печелила световни титли и е подобрявала световни рекорди.

Клара Хюз (Канада)

Това е най-титулуваната спортистка в тази своеобразна класация. Хюз е единствената, която има по повече един медал и в двата вида Олимпийски игри. През 1996 г. на Летните игри в Атланта тя печели два бронзови медала в шосейното колоезденето (единият е в бягането по часовник). Като истинска канадка тя естествено е във вихъра си на леда и печели общо четири олимпийски медала в бързото пързаляне с кънки. През 2002 г. в Солт Лейк Сити взима бронза на 5000 метра, а 4 години по-късно в Торино тя триумфира и със златото в същата дисциплина, а през 2010-а пред родна публика във Ванкувър отново е бронзова медалистка. В Торино тя прибавя и сребърно отличие в отборното преследване.

Всъщност има още един спортист, който е печелил медали и на Летни и Зимни Олимпийски игри, но той все пак изпада от тази класация, тъй като те са постигнати в един и същ спорт. Както вече е известно фигурното пързаляне и първият зимен спорт, включен в програмата на Олимпийски игри, но в началото той „участва” на Летните игри. Шведът Йилис Графстрьом печели златния медал във фигурното пързаляне през 1920 г. в Антверпен, а 4 години по-късно първите Земни Игри в Шамони отново е шампион.

Вашият коментар