Мейуедър – Макгрегър? Доста преди тях една по-голяма звезда също участва в подобно шоу

Целият свят е приковал вниманието си към предстоящото мегашоу между Флойд Мейуедър-дужинър и Конър Макгрегър. Непобеденият боксов шампион, макар и пенсиониран, ще се изправи срещу голямата звезда на ММА боевете. Казват, че само организацията на мача е 500 милиона долара, като голяма част от тях ще отиде за двамата спортисти.

Двубоят ще е по правилата на бокса. Мнозина го възприемат като първия подобен. Но дали това е така? Всъщност не.

Не, няма да е прецедент голям боксов шампион да се изправи срещу ММА боец. В такъв двубой е замесен дори най-голямата звезда на бокса, който може да сложи в малкия си джоб и двамата главни герой в предстоящото шоу – Мохамед Али. И тук става ясно, че двубят всъщност е в тежка категория, а не в средните.

Действието се развива през 1976 г. Мохамед Али се изправя срещу японския шампион по свободна борба (разбирайте кеч) Антонио Иноки. При това мачът не е боксов, а се провежда по специално изготвени за мача правила.

Тогава Мохамед Али е на 33 години, през последната година е завоювал световните титли в две версии. На върха на славата е. Защо обаче се съгласява на подобен мач. Отоговорът е ясен – в конкретния случай има 6 милиона причини. Под формата на долари. Може да е малко на фона на 300-те милиона, които ще получи Мейуедър, но все пак говорим за 1976 г.

Всъщност Али на практика сам предизвиква двубоя. Година по-рано той се запознава с шефа на японската федерация по борба Ичиро Яда, при което световният шампион с голямо самочувствие пита: „Има ли някой източен боец, който може да ме предизвика? Ще му дам 1 милион долара, ако ме победи“.

Ръкавицата е хвърлена. Приема я Иноки – национален шампион по борба, като под борба по-скоро разбирайте кеч, ама истински. Мястото на събитието е Токио, а датата на мача е 26 юни. Иноки ще получи 1 милион долара, а пък Али 6 милиона само за участието си.

Двубоят ще се проведе по специално изготвени за този двубой правила. На Иноки все пак са му наложени ограничения. Най-основно: забранени са му хвърлянията, характерни за борбата, забранени са му и ритниците в главата. В действителност правилата са уточнявани почти до последния момент, заради което предварително те си остават загадка за зрителите.

До последния момент не става ясно дали това ще е истински мач или само актьорско шоу, в стил днешния кеч в САЩ. Говори се дори, че имало предварителен сценарий. Спортният журналист Джим Мърфи разказва, че Мохамед Али трябвало да удари съдията, реферът да падне извън въжетата, в този момент Антонио Иноки да нокаутира боксьора с ритник в главата, но тъй като съдията го няма на ринга, няма и кой да отсъди победа за японеца. В момента, в който арбитърът се върне между въжетата Али вече се е съвзел и нокаутира съперника и излиза победител.

Това не се случва. Мачът всъщност е рекламиран като истински. Иноки и екипът го приемат за истински. Седмици преди двубоя репортажи как японецът пребива спаринг партньорите ки с ужасяващи шутове в главата.

И в този момент „злите езици“ разказват, че може би боксовият шампион се е уплашил, че ще срине репутацията си с евентуална загуба. Именно в последните седмици са изготвени и правилата, с които частично са вързани краката на Иноки.

Мачът е на 26 юни в зала „Нипон Будокан“. Независимо дали мачът ще е истински или не, интересът е огромен. Телевизии от 34 държави го предават, като събира аудитория от 1,4 милиарда зрители. Познатият е днес в света на кеча Винс Макмеън пък наема бейзболния стадион „Шей“ в Ню Йорк и на него се събират почти 33 хиляди души, които да гледат мача на голяма видео стена.

В крайна сметка мачът се превръща почти в пародия. 15 рунда скука, след които е отсъдено равенство. Не става ясно всичко това дали е било по сценарий или пък например Иноки сам се е въздържал да не нарита боксовия шампион. Кеч звездата Брет Харт, който в един момент е промоутър на Иноки, разказва в автобиографията си, че „всички черни мюсюлмани, които стояха зад Али бяха дали ясно да се разбере, че ако Иноки нарани шампиона им, те ще го убият. Затова 15 рунда Иноки рита Али във врата, без дори да използва ръцете си“.

И да, картината на 15-те рунда е горе-долу такава. Хората получават шоуто си, няма загубил и всички получават това, което искат.

Е, в аналите този мач ще влезе като „най-големият срам за Али“, но запитан защо се е съгласил да участва той сам отговаря: „Заради 6 милиона долара“.

След мача Али и Иноки стават добри приятели. Иноки дори започва да използва същата музика като Али преди излизанията си на ринга. Американският боксьор ще продължи да печели боксови мачове и титли. Иноки пък ще се превърне в нй-голямата звезда в родината си. Ще създаде политическа партия, ще развие бизнес, като има собствени марки витамини и… презервативи.

Всъщност и мачът между Али и Иноки не е първото подобно предизвикателство, което противопоставя боксьор срещу съперник от смесените бойни спортове.

Още през ’20-те години е направен първият опит за подобна битка между боксовия шампион в тежка категория Джак Демпси и един от най-гоемите борци по това време Ед Стренглър Люис. Мачът не се осъществява, тъй като двете страни не се договарят за правилата и по-важното – за парите. Общо взето, подобно на Флойд Мейуедър, много от големите боксови звезди биват свързани с подобни мачове след края на карерите си – Джо Луис, Джърси Джо Уолкът, а Джо Фрейзър дори участва в един подобен в Пуерто Рико. Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд и Рики Хатън пък са гости в Световната федерация по кеч, но там все пак знаем, че всичко е шоу.

Историята помни и няколко истински мача. През 1935-а при смесени правила звездата на борбата Рей Стийл нокаутира само за 35 секунди боксьора Кингфиш Лавински. През 1963-а същото се случва и с друг боксьор Мило Савидж срещу бореца и джудист Джин Лебел.

Има доста случаи, при които боксьори се изправят срещу съперници от смесените бойни спортове. Но Али – Иноки е първият, който включва големи звезди. Е, Мейуедър – Макгрегър ще е вторият.

 

Целият мач:

Вашият коментар