Как беше погазена автентичната олимпийска клетва

В Антверпен през 1920 г. белгийският плувец Виктор Боин е натоварен със задачата да произнесе за първи път в историята олимпийската клетва. Написана лично от създателя на модерните Олимпийски игри барон Пиер дьо Кубертен.

Нейният текст е следният:

„Заклеваме се, че ще участваме на Олимпиадата, законно състезавайки се, уважавайки наложените правила и ще проявим желанието за участие с истински спортен дух в чест на нашата родина и славата на спорта.“

С годините клетвата претърпяла някои корекции. Към днешна дата „заклевам се“ е заменено от „обещавам“, появила се е думата „допинг“, а „родина“ е била заменена от „отбор“.

Настоящият вид на клетвата изглежда така:

„В името на всички състезатели, обещавам, че ще участваме в тези Олимпийски игри, уважавайки и спазвайки правилата, които ги направляват, ангажирайки се да спортуваме без допинг и без наркотици, в истинския дух на спортсменството, за славата на спорта и честта на нашите отбори.

Символиката на първоначалното послание определено е нарушена. А изчезването на понятието „родина“ очевидно е пряко следствие от нарастващия брой на сменящи родината си спортисти. Натурализирането им изглежда като естествено явление в съвременния спорт. Включително и в историята на българското олимпийско движение има не един и двама спортисти с различна националност, състезавали за нашата родина и дори печелили медали. И в това няма нищо лошо. Всички големи отбори също разполагат с множество натурализирани спортисти, но те в никакъв случай не са основна част. Своеобразен рекорд на тези Олимпийски игри обаче записа Бахрейн. Страната от Персийския залив се яви в Рио де Жанейро не с един, не с двама чужденци. А с 29 от общо 35 състезаващи се под нейния флаг – т.е. 83 процента от всички бахрейнски спортисти са чужденци. Бахрейн се яви в състезанията по лека атлетика с общо 31 състезатели – 10 от Кения, 7 от Етиопия, 6 от Нигерия, 3 от Мароко, 2 от Ямайка и 3 от Бахрейн. За цвят допълва и един руснак в борбата, а спортът запазен за бахрейнците е плуването, където те си имат двама свои родни представители, както и един в стрелбата.

Е, целта оправда средствата и в крайна сметка в Бразилия Бахрейн завоюва първия си златен медал, спечелен от 19-годишната кенийка Рут Джабет (на снимката горе) на 3000 м стипълчейз. Сънародничката му Юнис Кирва пък завоюва сребро в маратона и така Бахрейн завърши на 48-о място в общото класиране по медали.

Доколко обаче всичко това е нормално и морално? Всеки може сам да си направи свой извод. И със сигурност в Бахрейн не са виновни, ако изобщо има вина. Но редно ли е толкова да се отдалечаваме от автентичното в олимпийското движение? И не трябва ли да има някакви граници…?

3 thoughts on “Как беше погазена автентичната олимпийска клетва”

  1. Pingback: www.jueriy.com
  2. Pingback: cialistodo.com

Comments are closed.