Какво се крие зад нелогичните имена на Лейкърс и Джаз?

Лос Анджелис Лейкърс и Юта Джаз. Два от емблематичните отбори в Националната баскетболна асоциация с най-нелогични наименования. Защо обаче имат такива нелогични имена. Добре известно е, че в спортовете в Америка използват наименования като Лейкърс (езерняците), Булс (биковете), Сънс (слънцата), които в Европа по-скоро възприемаме като прякори на отборите. Всъщност прозвищата са си пълноправна част от името, като често те са свързани по някакъв начин с града, от който е отборът.

Какви езера и езерняци има около Лос Анджелис? И защо точно щатът Юта и град Солт Лейк Сити са Джаз, при положение, че от всички места в Америка това може би е най-малко свързаното с този стил музика.

Причината всъщност е много проста. Пак по американска традиция отборите, били те по баскетбол, бейзбол, американски футбол или хокей, от време на време се местят от град на град, но след това името в много случаи се запазва.

Такъв е случаят с Лейкърс и Джаз. Откъде обаче идват те?

Да започнем по „старшинство“ с Лейкърс. Лейкърс е отборът на второ място по брой титли в NBA – 16. Отбор, който е в лигата от почти самото начало, като е първият шампион, след като тя е прекръстена от Баскетболна асоциация на Америка (BAA) на Национална баскетболна асоциация (NBA) през сезон 1949-1950.

Езерата са свързани с факта, че отборът първоначално е бил базиран в Минеаполис, щата Минесота, разположен в т.нар. регион на Великите езера.

Е, вече е ясен произходът на името. Трябва да изясним, че историята обаче далеч не започва от Лос Анджелис. Минеаполис Лейкърс бил още за времето си голям отбор. Основан е през 1947 и отначало се включва във вече несъществуващата Национална баскетболна лига (NBL). Още в първия си сезон Лейкърс става първенец на въпросния шампионат. През 1948-а тимът от Минеаполис се мести да играе в създадената година по-рано Баскетболна асоциация на Америка (предшественикът на NBA). Успехите и тук не закъсняват. През 1949-а Минеаполис Лейкърс печели шампионския трофей, повтаря успеха и през следващия сезон, когато вече е въведено името Национална баскетболна асоциация. Продължава доминацията си в ранните години на лигата и с три поредни титли през 1952, 1953 и 1954 г. През 1959-а триумфира в Западната конференция, но губи големия финал от новия доминант Бостън Селтикс. Въпреки този успех тимът на Лейкърс е загубил блясъка си и следващият сезон е един от най-слабите за Лейкърс, като записва баланс от 25 победи и 50 загуби.Проблемът обаче е, че след 1954-а, когато е и последната титла, от отбора се оттегля голямата звезда – центърът Джордж Майкън, който слага край на кариерата си заради серия от контузии. Тимът губи популярност в Минеаполис, а и истината е, че публиката в града се интересува много повече от хокей, отколкото от баскетбол. Така през 1961-а собствениците му решават да потърсят различно бъдеще и нов град, от който ще има повече приходи. Сезонът вече е започнал, но в хода му е осъществено преместване. Първоначално шефовете на Лейкърс потърсили вариант за Чикаго или Сан Франциско, но вдъхновени от успеха на бейзболния Доджърс, който през 1958-а се преместил от Бруклин в Лос Анджелис, решили и те да изберат града на ангелите, с което Лос Анджелис Лейкърс станал първият отбор от Западния бряг в Националната баскетболна асоциация. Въпреки липсата на логика името си останало. Отборът вече бил доказана марка с пет титли зад гърба си и заради това останал Лейкърс

Какъв е случаят с Юта Джаз

Джаз далеч не е от най-успешните отбори в Асоциацията и тук историята е по-кратка. Отборът обаче е особено емблематичен за настоящото поколение спортни фенове, като немалка е заслугата на знаменития тандем между реализатор номер 2 в историята на NBA Карл Малоун и баскетболистът с най-много асистенции Джон Стоктън.

Отборът се помещава в Юта от 1979 година, а преди това, както и подсказва името му е създаден в града на джаза Ню Орлиънс. След пет години, в които тимът нито веднъж не достига плейофите и в два случая завършва като с най-слаби показатели в цялата лига. Било взето решение отборът да се премести. Юта бил избраният щат и съответно най-големият му град Солт Лейк Сити. Щатът на мормоните със сигурност има най-малко общо със стила музика на чернокожите, но въпреки това името се запазило. Дори бил организиран конкурс за избор на ново име и цветове на отбора.

В един момент собственикът Сам Батистон обаче решил, че промяна няма да има. Докато бил в Ню Орлиънс тимът отнесъл доста критики заради слабото си представяне и Батистон просто един ден отборът му да постигне успехи и да запуши устата на критиците си припомняйки им откъде е тръгнал Джаз.

Има още много примери за отбори в Националната баскетболната асоциация, които са сменяли градовете си и са запазвали имената си, има и такива, които са ги променяли. Никои обаче може би не звучат толкова не на място като Лос Анджелис Лейкърс и Юта Джаз.