Епидемията, която не спря футбола

Във времена като днешните преустановяването на всички спортни събития е необходимо. Но не всички времена са била като сега. И историята помни случаи, когато това наистина не е било така. Годината е 1974-ата, а месецът декември. Страната на баските – автономна област в Испания е поразена от тежък грип.

Само в рамките на две седмици около Коледа и само в най-големия град на областта Билбао умират 420 души (средно по 30 на ден), а причината е грип и предизвиканите от него усложнения. Бъдни вечер е най-тежката нощ за местните лекари. Траурните агенти всъщност били много по-заети. Ситуацията била позната – и онзи грип засягал най-възрастните членове на населението.

Местните власти обаче опитвали да покрият случая и да не всяват паника. Поради което и броят на жертвите вероятно е бил доста повече от официално обявения. И въпреки че все пак всички били наясно какво се случва, онази страшна епидемия, не спряла футбола.

На 29 декември местният Атлетик Билбао трябвало да играе с Реал Мадрид. Баските били на косъм от зоната на изпадащите, а мадридчани на върха в класирането. Огромният заряд на мача събрал почти 45 хиляди души на „Катедралата“. И с оглед на мълчанието на властите тогава само можем да предполагаме какви са били последствията. Местните обаче са получили поне една радост – Атлетик победил Реал с 1:0.

 

Източник: „Ел Паис“