Единственият български футболист с четири световни първенства

Националният отбор на България е участвал седем пъти на световни първенства. Има един играч, който е играл на повече от половината от тези участия и единственият българин, бил четири пъти на световните финали. Това е Добромир Жечев.

Бившият защитник е част от отбора в Чили през 1962 година, в Англия през 1966-а, в Мексико през 1970-а и Германия през 1974, като в последния случай обаче не записва мач.

Роден е на днешната дата 12 ноември през 1942 година, което значи, че при дебюта си на Световно, което е и дебют за целия ни национален отбор, той още на едва 19 години. Има общо 73 мача за „трикольорите“, точно колкото години навършва днес. В 9 от тях е бил и капитан. Като защитник той се изправя срещу някои от най-великите нападатели като Пеле и Еузебио. Именно такава е била задачата му в годините, когато се играела и персонална отбрана, а той е бил стоперът в отбора. И срещу двамата се изправя през 1966-а, а задачата, която му била поставена от треньора Рудолф Витлачил е той да пази голмайстора на съперника. С Пеле се справя. Да, великият бразилец вкарва едно от попаденията за победата с 2:0, но то е от пряк свободен удар. Бобата Жечев дори попада в автобиографичната книга на Пеле, който си спомня за българина и неговата доста твърда игра. Все пак едва ли на терена чувствата са били толкова лоши между двамата, тъй като след края на мача Пеле си разменя фланелката именно с Жечев. Въпреки че е защитник той има и гол на световно първенство, който и носи точка на тима ни за равенството срещу Мароко 1:1 през 1970 г.

Иначе на клубно равнище Жечев започва кариерата си в Спартак (София), за който изиграва над 200 мача между 1959 и 1968 г. Става легенда на Левски след сливането между Левски и Спартак през 1969 г. За „сините“ изиграва още 153 мача, като печели титлата през 1970 и 1974 г. Носител е и на купата на България със Спартак през 1968-а и с Левски през 1970-а и 1971 г.

6 thoughts on “Единственият български футболист с четири световни първенства”

  1. Pingback: viagra usa
  2. Pingback: tadalafil 10
  3. Pingback: albuterol inhaler

Вашият коментар