Африканската легенда в… ските

В разгара на зимния сезон сме и няма как да не обърнем малко внимание на „белите“ спортове. А когато говорим за зимни спортове, несъмнено първо се сещаме за алпийските ски. Тази история обаче е малко по-различна. Това е историята на първия чернокож африканец участвал на Зимни Олимпийски игри. Казва се Ламин Гей и е от Сенегал.

Участва не веднъж, а цели 3 пъти, като дебютира в Сараево през 1984 г. Пет пъти се състезава и на световни първенства и участва в 25 старта от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Основател е на ски федерацията на Сенегал, при това още, когато е 19-годишен. Понастоящем все още е неин президент.

Как обаче започва всичко

Всичко започва с един трагичен инцидент. Още когато е на 8 години (през 1968-а) дядото на Ламин, който бил и председател на парламента на Сенегал, почива. За малкото момче това е особено тежък удар, тъй като дядо му е бил важна част от живота му. За да може малко да му се изчисти главата, майка му и баба му решават да го заведат на малко приключение. В Европа. В Швейцария. И това пътуване в още толкова ранна възраст променя живота на Гей завинаги.

Екскурзията била точно някъде около Коледа. Една сутрин Ламин се събудил в хотелската си стая, погледнал през прозореца и за първи път в живота си видял да вали сняг. Разбира се за малко момче от Африка това било нещо уникално, преживяване, породило неочаквана страст.

„Една сутрин, малко след Коледа, се събудих и усетих необичайна тишина отвън. Вдигнах щорите и бял огън запали моите очи – девствена гледка и блестящ, наситен хоризонт. Бях само на осем години, но и сега като се замисля – беше вълшебно. Втурнах се навън и се докоснах за първи път до този легендарен бял прах“, спомня си Гей в интерню за „Пари мач“.

Така пламнала страстта на Ламин към снега и свързаните с него дейности. Вече като юноша той имал възможност и да живее във Франция, където имал шанс да кара ски и дори се занимавал и с хокей на лед. Истинската му мечта обаче били ските.

Вече 17-годишен той се прибрал в Сенегал и една сутрин просто изтичал при майка си и ѝ казал:

„Ще създам сенегалска ски федерация. Тя ме помисли за луд“. – Това изобщо не било така и Ламин веднага предприел действия. – „Обадих се във френската и международните. Когато им казах, мълчание 15 секунди по телефона. Явно мислеха, че това е шега“.

Не е било шега. В рамките на една година Гей изготвя устав на своята федерация на три езика. Е, излъгал пред Международната федерация по ски, като им казал, че в Сенегал има 47 скиори, а всъщност бил само той. Намерил подкрепа от спортния министър на страната и дори от самия президент на Сенегал Леополд Седар Сенгор. Така през 1979 г. официално била създадена Сенегалската федерация по ски. Много скоро Ламин Гей получил шанс да се присъедини към лагера на юношеския тим на Франция.

„Срещнах се отбора на Франция в Тин. Гледаха ме като марсианец. Обсипаха ме с най-различни въпроси. Най-накрая просто им казах: „Спокойно, мога да се пусна до долу“, допълва сенегалският скиор.

На следващата година той гледал по телевизията Игрите в Лейк Плесид и признава, че тогава се възхитил от стила на каране на големия австрийски спускач Франц Кламер. Тогава желанието за участие на Олимпийски игри станало още по-силно и след като вече бил част от „Френските надежди“, вече изглеждало, че има шанс мечтата да се превърне в реалност. Целта била Сараево ’84. Участието обаче можело да му се изплъзне под носа, тъй като серия от контузии през 1983-та го извадили от френския отбор. Тогава, когато изглеждало, че всичко може да се провали, от Международния олимпийски комитет позволили на Ламин Гей да се състезава под флага на родината си Сенегал.

Така година по-късно той попаднал в днешната столица на Босна и Херцеговина, за да стане първият чернокож африканец, който ще участва на Зимни Олимпийски игри. Континентът е имал представители от Южна Африка във фигурното пързаляне през 1960-а в Скуо Вали, имало и скиори от Мароко през 1968-а в Гренобъл, а само няколко по-години по-рано, през 1976-а в Инсбурк САЩ праща първите чернокожи зимни олимпийци. Никога обаче до този момент не е имало чернокож африканец.

„Бях като дете в Дисниленд, докато се разхождах в олимпийското село. Всичко изглеждаше магично. Разхождах се сам, без треньор из уличките пълни с известни спортисти. Те идваха при мен спонтанно и ме заговарях. Показваха солидарност и респект. Олимпизъм в целия му блясък. В миналото си съм имал доста неприятни моменти, но не и в Сараево“, казва Гей и допълва разказа си със спомена си от церемонията по откриването.

„Когато излязох на стадиона бях между спортистите от САЩ и СССР – двете най-важни делегации. Бях между 300 американци и над 200 руснаци. А аз бях сам. Сърцето ми биеше като барабан. Стисках знамето на Сенегал с всичка сила. Когато минавах хората на стадиона закрещяха „Сенегал! Сенегал!“. Избухнах в сълзи. Бях като малко дете. Това бе кулминацията на една мечта. Искаше ми се баща ми и дядо ми да ме видят. Мислех си за Сенегал и по някое време осъзнах значимостта на присъствието ми – никога досега чернокож африкански скиор не бе участвал на Олимпийски игри“.

Ламин Гей участва в две дисциплини – спускане и гигантски слалом. В спускането завършва на 51-во място, а в гигантския слалом е 57-и.

Следващото му участие на Олимпийски игри е чак през 1992-ра в Албервил (на снимката горе). Тогава той вече е задал ски модата в Сенегал и страната има двама представители. Гей участва във всичките пет дисциплини, като най-доброто му представяне е в коронната му дисциплина спускане – 45-и, в гигантския слалом е 66-и, а в супергигантския е 78-и. В слалома и комбинацията не успява да завърши. Последователят му Алфонс Гомис завършва само в гигантския слалом на 74-то място. Третото представяне на Гей на най-големия зимен спортен форум е 2 години по-късно в Лилихамер, като там участва само в спускането и не завършва. На 42-годишна възраст той направи опит да участва на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002-ра, но не успя да се класира, тъй като квалификационното състезание, в което бе решил да участва, бе отменено.

Към днешна дата Ламин Гей продължава да е президент на ски федерацията на Сенегал и виден деец за по-лесно класиране на малките страни на Зимни Олимпийски игри и борец срещу расизма в зимните спортове, с който той казва, че често се е сблъсквал.

*САЩ са били представени от 107 спортисти в Сараево, а СССР от 99. Споменатият брой се достига с целите екипи на отбори от треньори и т.н.

6 thoughts on “Африканската легенда в… ските”

  1. Pingback: https://mymvrc.org

Comments are closed.